NIEUWS

Gemeentelijke en provinciale begrotingen 2018 online


Via openspending.nl zijn vanaf vandaag de begrotingen voor 2018 van bijna alle gemeenten en provincies toegevoegd. Ook de uitgave cijfers van het derde kwartaal 2017 kun je hier vinden. Met behulp van openspending.nl kun je de begrotingen en uitgaven van gemeenten, provincies en gemeenschappelijke regelingen met elkaar vergelijken.

Longread

Openspending

Open State Foundation startte in 2013 met het ontsluiten van financiële data van het Amsterdamse Stadsdeel Centrum. In 2014 ontsloot de organisatie begrotingscijfers en uitgaven gegevens van meer dan 200 overheden. Met steun van het Ministerie van Binnenlandse Zaken resulteerde dit eind 2015 in de duurzame en structurele toegang tot open data van begrotingen en uitgaven van alle Nederlandse decentrale overheden. De data is vanaf het jaar 2010 beschikbaar en nieuwe begrotingen en realisaties worden automatisch toegevoegd. Financiële transparantie is een belangrijke voorwaarde voor democratische controle en versterkt de informatiepositie van volksvertegenwoordigers, journalisten en inwoners. Via een API kunnen ontwikkelaars ook zelf hergebruik maken van de data. In 2016 ontving Open State Foundation voor openspending.nl een Open Government Award.

Ranking the stars

Met Openspending Lijstjes kunnen lijsten worden gemaakt met de hoogste en laagste uitgaven van verschillende overheden. Zo kun je kiezen uit de uitgaven van gemeenten, provincies of gemeenschappelijke regelingen. Ook is het mogelijk om een lijst te maken met alleen de begrote of de daadwerkelijk gerealiseerde uitgaven. Wil je niet een lijst met de uitgaven maar met inkomsten dan kan dat ook. Denk aan bijvoorbeeld aan ambulancevervoer, sociale uitkeringen, sport of bij inkomsten aan baten parkeerbelasting. Vervolgens kun je bij de uitgaven van gemeenten en provincies er ook nog voor kiezen om in plaats van euro’s de bedragen per inwoner of huishouden te laten omrekenen. Zo zijn in het bovenstaande voorbeeld de begrote uitgave per inwoner voor veiligheid en sociaal domein geplot.