NIEUWS

Open State Foundation ontvangt Open Government Partnership Award


ogp award open state
Tijdens de opening van de Open Government Partnership (OGP) Global Summit vandaag in Parijs ontving Open State Foundation, een Open Government Partnership Award. De digitale transparantie organisatie kreeg de prijs voor het Nederlandse Open Spending initiatief, waarmee de begrotingen en uitgaven van Nederlandse gemeenten en andere decentrale overheden duurzaam zijn ontsloten.

“Juist in deze tijd is transparantie onontbeerlijk voor het verkleinen van de informatieachterstand tussen overheid en burgers. Dit is nog maar het begin”, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation, die de prijs in ontvangst nam. “We zijn dan ook buitengewoon trots dat ons werk gewaardeerd wordt met deze internationale prijs”.

Bij de uitreiking van de prijzen in Parijs in Salle Pleyel waren naast de Franse president, gastheer van de OGP Global Summit, tientallen ministers en twee duizend ambtenaren en transparantie voorvechters uit de hele wereld aanwezig.

Andere winnaars zijn het Oekraïense initiatief ProZorro, dat licht werpt op corrupte aanbestedingspraktijken in dat land, API Pemilu platform uit Indonesië, dat gegevens over verkiezingen bundelt en het verkiezingsproces is verbeterd en het Construction Sector Transparency Initiative waarmee infrastructurele uitgaven van de Hondurese overheid gecontroleerd kunnen worden.

“Deze prijswinnende initiatieven van over de hele wereld laten zien dat verandering gebeurt van onderop en dat de resultaten het meest succesvol zijn wanneer het maatschappelijk middenveld met overheden kunnen samenwerken”, zei Sanjay Pradhan, voorzitter van het OGP.

Het Open Government Partnership (OGP) werd in september 2011 op initiatief van de Amerikaanse president Obama tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gelanceerd. Destijds met acht landen en negen maatschappelijke organisaties. Vandaag bestaat OGP uit 70 nationale overheden, waaronder Nederland, en honderden maatschappelijke organisaties die tezamen met dan 2.500 afspraken hebben gemaakt voor meer transparantie en verantwoording van overheden.

Open State Foundation startte in 2013 met het ontsluiten van financiële data van het Amsterdamse Stadsdeel Centrum. In 2014 ontsloot de organisatie begrotingscijfers en uitgaven gegevens van meer dan 200 overheden. Met steun van het Ministerie van Binnenlandse Zaken resulteerde dit eind 2015 in de duurzame ontsluiting van alle financiële data van Nederlandse regionale en lokale overheden als open data. Momenteel werkt Open State Foundation aan het ontsluiten van meer detailgegevens over uitgaven van Nederlandse overheden.

Screen Shot 2016-12-06 at 21.53.29