NIEUWS

#StandWithUkraine


Open State Foundation is net als vele anderen diep geschokt door de inval van Poetin’s Rusland in Oekraïne. Wij zien de oorlog als een aanval op een democratische maatschappij die zich beweegt richting steeds meer openheid. Autoritaire leiders zien openheid als een bedreiging. Wij zijn ervan overtuigd, met de meerderheid van de Oekraïners, dat met openheid alle burgers kunnen worden betrokken bij het bestuur van hun land. Openheid zorgt ervoor dat de politiek kan worden gecontroleerd, dat vertrouwen toeneemt, corruptie afneemt en innovatie een impuls krijgt. Oekraïne heeft mooie initiatieven op dit terrein, waaronder het elektronische aanbestedingssysteem Prozorro, waar ook Nederland van kan leren. Open State Foundation is solidair met Oekraïne en de Oekraïners en hoopt dat deze afgrijselijke oorlog snel voorbij is en deze aanval op democratie en openheid wordt afgeslagen.

De oorlog tegen Oekraïne maakt ook andere zaken in Nederland extra actueel:

  • transparantie financiering van politieke partijen (zodat we kunnen checken welke actoren zich mengen in de politiek),

  • een open UBO-register (om te checken in welke financiële constructies oligarchen-kapitaal zit) en

  • open data van ons eigen ministerie van Defensie (om te checken waar het extra budget heen gaat en wat de consequenties van operaties zijn).