NIEUWS

Open Multilaterals data op Paris Peace Forum Hackathon


Foto van deelnemers aan de Paris Peace Forum hackathon

Open State Foundation was aanwezig op de eerste editie van het Paris Peace Forum (11-13 november). Tijdens het evenement kwamen overheden, multilaterale organisaties, NGO’s, bedrijven, journalisten en meer bij elkaar om door middel van internationale samenwerking wereldwijde problemen aan te pakken. Tegelijkertijd was er een hackathon met als doel het transparanter maken van de financiën van multilaterale organisaties. Open State Foundation was één van de vier organisaties die een challenge mocht aandragen waar de hackathon deelnemers aan gingen werken, namelijk: “How can data from the Open Multilaterals project be used to increase the financial transparency of multilateral organizations?”

Meer dan 70 deelnemers en mentors uit de hele wereld waren aanwezig voor de hackathon. 5 teams gingen voor onze challenge aan de slag met de sinds oktober beschikbare data van het Open Multilaterals project dat we samen met Hivos en Cordaid doen. De data bevat een kleine 400.000 contacten van aanbestedingen van de Verenigde Naties, NAVO en Wereldbank. De resultaten zie je hieronder:

Winnaar: Contract Fit

Het winnende team heeft de de tool Contract Fit gemaakt. Je kan er als organisatie de aanbestedingstrend van de afgelopen jaren van de VN analyseren op land en onderwerp om zo een idee te krijgen bij welke van de 42 VN-organisaties er contracten te winnen zijn. Deze toepassing had volgens de jury de meeste voortgang geboekt tijdens de hackathon en scoorde ook goed op innovativiteit, haalbaarheid en impact.

Animatie van gebruik van de Contract Fit tool

Andere resultaten

Een ander team analyseerde of er een verband te vinden is tussen de aanbestedingen van de Wereldbank en de Social Progress Index.
Animatie van de toepassing

Het derde team gebruikte de opencorporates.com/reconcile API om de bedrijfsnamen uit de aanbestedingsdata te koppelen aan hun KvK-nummer (of equivalente nummers in handelsregisters van andere landen). Dit maakt het mogelijk om meer informatie over de bedrijven te vinden en het te combineren met andere datasets.
Brug zonder verbinding tussen bedrijfsnamen

Dan waren er nog twee teams die uiteindelijk minder gebruik maakten van de Open Multilaterals data, maar zeker noemenswaardig zijn. De een maakte een site waar de kosten van de evenementen van de African Union door middel van crowdsourcing transparant gemaakt moeten worden. De ander was betrokken bij het maken van het dataportaal van de Franse overheid, maar wilt graag dat toekomstige dataportalen meer vormgegeven kunnen worden door de community. Daarom maakten zij een wiki-dataportaal.

Ook aan de slag met Open Multilaterals?

Bekijk de data op openmultilaterals.org of op ons dataportaal.