NIEUWS

App ‘Archeologica’ wint app wedstrijd provincie Zuid-Holland


Digging for Data logo

Het voorstel voor de app ‘Archeologica’ heeft de eerste prijs gewonnen van de app-challenge Digging for Data van de provincie Zuid-Holland en Open State Foundation. De winnende app is een spel waarbij twee teams spelenderwijs worden uitgedaagd om eigenschappen te koppelen aan archeologische objecten. Dit competitieve spel zorgt voor interactie. Het kan bestaande datasets uitbreiden en verrijken met waardevolle informatie. Slimme technieken zorgen ervoor dat het spel steeds uitgebreider wordt, zodat er nog meer specifieke data verzameld kan worden over de vondsten. Het spel zal ook op scholen gebruikt gaan worden.

De jury prijst het winnende team vanwege het vergroten van het publieksbereik voor archeologische data door een laagdrempelig spel te maken. Daarbij komt het publiek gemakkelijker in aanraking met de archeologische vondsten, en daarmee de historie, uit de provincie Zuid-Holland. In totaal mochten 11 teams pitchen tijdens het pitch event afgelopen vrijdag 22 juni 2018 in het Archeologiehuis in Alphen aan den Rijn. De jury bestond uit Jan van Ginkel (concerndirecteur provincie Zuid-Holland), Chiara Piccoli (docent/onderzoeker Digitale Archeologie aan de Universiteit Leiden), Inge Riemersma (depotbeheerder bij het Provinciaal Archeologisch Depot Zuid-Holland) en Breyten Ernsting (developer bij de Open State Foundation).

Verdere ontwikkeling app

Juryvoorzitter en concerndirecteur Jan van Ginkel kijkt terug op een geslaagde dag:

‘In totaal zijn 11 enthousiaste teams met hun idee aan de slag gegaan. We hebben onze digitale Indiana Jones gevonden en daar is de provincie trots op! Met  deze app challenge zijn archeologische objecten en andere databronnen als  ’open data’ beschikbaar gesteld. Duizenden vondsten, zoals Romeinse munten, 3D objecten en opgravingsdocumentatie zijn hiermee beschikbaar voor hergebruik. Een app is een mooi middel om de schatkamer aan oude bronnen open te breken en te delen met een groter publiek. We kijken dan ook uit naar de lancering van de app in oktober van dit jaar!’

De provincie Zuid-Holland gaat met de winnaar in overleg over de verdere ontwikkeling en de lancering van de toepassing.

Toegankelijk

De provincie Zuid-Holland is een rijk archeologisch gebied en archeologie vertelt veel over onze geschiedenis. Daarom beschermen wij ons archeologisch erfgoed en ontsluiten we archeologische kennis, zodat inwoners van de provincie ermee kennis kunnen maken en het kunnen beleven. Met het programma Transparante en Open Provincie wil de provincie haar data en informatie ontsluiten en bruikbaar maken voor de buitenwereld, in een gelijkwaardige samenwerking met andere partijen. Met de app challenge verbetert de provincie de toegankelijkheid van archeologische open data, voor inwoners, bedrijven en wetenschap.

Voor meer informatie en een volledig overzicht van alle ingezonden app-ideeën: www.diggingfordata.nl