NIEUWS

‘Next Step’ wint hackathon gelijke kansen in het onderwijs


‘Next STEP’ heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de hackathon Hack de Valse Start. De toepassing maakt het mogelijk om als leerling rechtstreeks terugkoppeling te geven aan je docent over wat je moeilijk vindt aan het huiswerk. De jury prees het winnende team vanwege de innovatieve invalshoek van de app.

Een diverse groep van programmeurs, data-analisten en beleidsmakers namen deel aan de hackathon. Naast 7 teams deden op het Calvijn College in Amsterdam ook drie jongeren teams mee. De hackathon is de eerste in een serie data verkenningen die het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseert met tien gemeenten, regio’s en provincies.

Fred Voncken van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kijkt terug op een geslaagde dag: ‘We hebben vandaag hele interessante invalshoeken gezien over de gelijke kansen problematiek, vanuit leerlingen, hackers en leraren. Er zijn nieuwe analyse methoden aangedragen. Het was een goede eerste aanzet voor de vervolgbijeenkomsten’.

Nieuwe data

Kansongelijkheid in het onderwijs heeft niet een oorzaak. Juist daarom is het van belang om naar verschillende datasets te kijken in combinatie met andere bronnen. Tijdens de hackathon kregen deelnemers toegang tot nieuwe unieke relevante open datasets die beschikbaar zijn gesteld door DUO, CBS en de gemeente Amsterdam.

Winnaars Challenges

Tijdens Hack de Valse Start konden deelnemers zich vastbijten in één van de drie challenges. Naast de dagwinnaar die door de jury als innovatief is bestempeld, zijn er twee andere teams in de prijzen gevallen. Team PACMAN won in de categorie ‘primair onderwijs’ en in de categorie ‘data visualisatie’ toonde Ties de Kock aan hoe ingewikkeld het is om data op het juiste niveau zichtbaar te maken.

Meer inzichten in één dag

Deelnemers van Hack de Valse Start hadden acht uur de tijd om te werken aan een toepassing die meer inzichten geeft in kansenongelijkheid onder jongeren. Aan het eind van de dag hebben geselecteerde teams hun toepassing aan de jury gepresenteerd. De jury bestond uit Jan Mattijs Heinemeijer (Directeur Caland Lyceum), Ger Baron (Chief Technology Officer gemeente Amsterdam), Fred Voncken (Programmadirecteur bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Tom Snelting (Directeur Kraemerschool).

Team Next Step

Team Pacman

Team Ties de Kock

Indieningen jongeren

Naast volwassenen deden ook jongerenteams van het Metis Montessori Lyceum en Cartesius 2 mee. De jury was positief verbaasd over het niveau van deze inzendingen. Het winnende team van Metis namen voor hun school de hoofdprijs mee naar huis: een Raspberry Pi en een Arduino Smart Car. Het team van Cartesius2 won de tweede plaats. De prestaties van de drie jongerenteams, twee van het Metis Montessori Lyceum en een team van Cartesius2 staan hieronder.

1. Team Quinten de Leeuw en Jacques Lamé van Metis Montessori


2. Team [‘Samuel’, ‘Imran’, ‘Riemer’] van Cartesius 2


3. Team The Happy Camels (Jochem Baas en Bilal Ayachi) van Metis Montessori