NIEUWS

MBO’s liggen gemiddeld op 350 meter van een stemlocatie


Gemiddeld zal een mbo leerling die wil stemmen bij zijn school, minimaal 350 meter moeten afleggen naar zijn of haar dichtstbijzijnde stemlocatie. Van de 432 mbo instellingen zijn 9 locaties op een afstand van meer dan een kilometer. Er zijn 57 scholen waar een stemlokaal hemelsbreed op minder dan 100 meter afstand is.

Om meer jongeren naar de stembus te krijgen op 15 maart zijn een aantal initiatieven gaande. Een daarvan is om stembussen naar jongeren te krijgen. Nu Open State Foundation alle stemlocaties in kaart heeft gebracht, kunnen we ook zien wat de gemiddelde afstand is tussen scholen voor beroepsonderwijs en hoger onderwijs en de dichtsbijzijnde stemlocaties.

We hebben gekeken naar de adressenlijst van mbo’s die te vinden is via data.duo.nl en de afstand tussen de locaties van deze scholen en de dichtstbijzijnde stemlocaties. De data met stemlocaties bevat 9.017 stemlocaties in 388 gemeenten.

Bekijk ook de special over de verkiezingen.