NIEUWS

Open State Foundation traceert alle stemlokalen


Op dit moment heeft Open State Foundation de locaties van alle stemlokalen voor de Tweede Kamerverkiezingen getraceerd. Vorige week misten we nog van 84 gemeenten de informatie. Zij hadden die informatie toen nog niet op hun website staan. Slechts zeven gemeenten publiceren deze informatie als open data.

Open State Foundation heeft nu 9.036 stemlokalen in kaart gebracht. Deze data zijn verzameld van 304 gemeente websites. Daarnaast heeft Open State Foundation een verzoek gestuurd naar 84 gemeenten. Voor 60 gemeenten is de data uit PDF-bestanden gehaald. Bij sommige gemeenten moest de data uit online kaartjes worden gescraped omdat de data zelf niet beschikbaar of toegankelijk was gemaakt.

En bij de meeste websites is de data in verschillende vormen van de websites gehaald en opgeschoond. Daarnaast werd bij het verwerken van de data ook fouten in de adressen geconstateerd, hadden slechts 2.793 stembureau adressen een postcode en werden sommige adressen omschreven of hadden typefouten in het adres.

Bekijk Stembureaus Tweede Kamerverkiezingen 2017 op volledig scherm. DATA: data.openstate.eu/dataset/locaties-stembureaus.

Hergebruik

De data die Open State Foundation heeft verzameld wordt reeds hergebruikt in toepassingen als Waar kan ik stemmen?, een initiatief van Thomas van der Westen en Jorn Henkes en bijvoorbeeld in de website Stemdan.nl. De data is te vinden via data.openstate.eu/dataset/locaties-stembureaus.

Oproep

Open State Foundation roept de minister van Binnenlandse Zaken, de Kiesraad en de gemeenten op ervoor te zorgen dat deze informatie als open data wordt ontsloten op zodanige wijze dat deze vindbaar, toegankelijk en beschikbaar is voor hergebruik. Voor data en informatie zie Open State’s pagina over de verkiezingen.

verkiezingenb