NIEUWS

Politwoops 101


Meer dan ooit te voren maken politici gebruik van sociale media. Facebook is populair maar vooral bij debatten op radio en tv, zoals afgelopen vrijdag en zondag, blijkt Twitter populair. Soms krijgen politici spijt van een bericht en verwijderen ze zo’n bericht.

Met de vorige week gelanceerde nieuwe versie van Politwoops kun je op een eenvoudige manier verwijderde Twitter berichten van politici terugvinden. In deze blogpost laten we zien op welke manier je Politwoops kunt gebruiken.

Zo is er een zoekbalk waarin je naar politici of onderwerpen kunt zoeken. Sinds januari archiveren we verwijderde tweets van 768 kandidaten en 133 accounts van huidige Tweede Kamerleden. Je kunt ervoor kiezen om door de verwijderde berichten van alle politici te zoeken of alleen door de berichten van de kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Ben je op zoek naar wat kandidaten hebben geplaatst in plaats van verwijderd, kun je eenvoudig de zoekmachine van Twitter zelf gebruiken en door [onderwerp] list:OpenStateEU/TK2017 in de zoekbalk in te vullen. Om snel te zoeken door geplaatste tweets van politici kun je hieronder ook een zoekterm invullen.

Zoekterm:

Terug naar verwijderde tweets in Politwoops. Als je zoekt via het zoekscherm, kun je in het resultaten scherm in de linker kolom filteren. Zo kun je er bijvoorbeeld de zoekresultaten filteren op het tijdstip tussen het plaatsen en het verwijderen. Typefouten worden vaak vrij snel verwijderd. Door een wat langere periode, bijvoorbeeld een uur, te kiezen, kun je die er grotendeels uitfilteren.

De grafiek toont het aantal verwijderde tweets per partij over een periode. Je kunt de periode zelf aanpassen, bijvoorbeeld over de afgelopen maand, week of zelfs dag. Als je op een partij klikt zie je het verloop van die partij.

periode
grafiek

Terug naar het beginscherm zie je het aantal verwijderde tweets op het totaal aantal geplaatste tweets. Je krijgt hier een lijstje te zien welke partijen relatief het meeste verwijderen. Ook kun je het absolute aantal verwijderde tweets per politicus of kandidaat zien. Bovendien kun je zien welke politicus het snelst tweets verwijdert en of mannen of vrouwen het meest verwijderen. Ook kun je zien op welke dagen het meest wordt geplaatst en op welke dag het meest wordt verwijderd. En kun je zien welke hashtags het meest wordt gebruikt in geplaatste en verwijderde tweets.