NIEUWS

Hackingforsustainability: App competitie met data over Natuurlijk Kapitaal


Welke innovatieve en creatieve toepassingen zijn er mogelijk met de data van ons natuurlijk kapitaal? Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu geeft met de lancering van de website Atlas Natuurlijk Kapitaal (ANK) de data vrij van bijvoorbeeld luchtkwaliteit, waterberging en groene recreatiegebieden. Dit maakt het mogelijk om natuurlijk kapitaal een centrale rol te laten spelen in de huidige samenleving.

Wat gebeurt er als je data uit de kustbescherming combineert met live data van de KNMI? Wel zo handig als je dankzij die gecombineerde data een waarschuwing krijgt op het moment dat er kans is op een overstroming. Of in een ander geval, hoe schoon is de lucht van de omgeving waarin jij op het punt staat een huis te kopen? Hoe groen is die omgeving eigenlijk? Met de data van Atlas Natuurlijk Kapitaal is het mogelijk om apps te ontwikkelen die ons deze informatie biedt.

Screen Shot ANK

Meetup – 4 november

Heb je zelf een goed idee over hoe we data van ons natuurlijk kapitaal kunnen inzetten? Of is het een idee waar je graag over wil sparren? Op woensdag 4 november organiseren we een meetup voor developers en andere geïnteresseerden. Kom ook en laat je inspireren. Wie weet lukt het creatieve apps te bedenken die op unieke wijze een inkijkje bieden in ons natuurlijk kapitaal. Meld je hier aan.

App-competitie

Wil jij de uitdaging naar een hoger niveau tillen en je ideeen inzetten tijdens een wedstrijd? Doe dan mee met de app-competitie van Atlas Natuurlijk Kapitaal en maak kans op mooie geldprijzen. De uitdaging is om met deze open data innovatieve en creatieve toepassingen te maken. Op dit moment is de data van ANK al beschikbaar. De komende maanden worden er nieuwe data toegevoegd. De geldprijzen, 3.000, 2.000 en 1.500 euro (3 keer 500 euro) zijn te winnen als je app voldoet aan de volgende voorwaarden:

– Op het moment van inzending moet het gaan om een werkend prototype.
– De app moet te downloaden, te installeren en te gebruiken zijn. Dit betekent voor mobiele apps dat ze in de App Store of Play Store te vinden moeten zijn.
– Voor webapplicaties geldt dat ze online te gebruiken moeten zijn. Andere soorten apps moeten te downloaden zijn en out-of-the-box te installeren en te gebruiken zijn.
– De wedstrijd staat open voor allerlei soorten hergebruik van data: van webapplicaties tot mobiele apps van games tot informatieve apps. (Van de ANK data mag je aannemen dat deze data vrij te gebruiken zijn voor de competitie. Pas op met andere data, deze zijn mogelijk auteursrechtelijk beschermd.)

Deadline en jury

Ontwikkelaars kunnen tot en met zondag 13 december 2015 hun inzendingen indienen. Deze worden door een vakjury beoordeeld op innovativiteit en creativiteit. Op 17 december (datum ovb) mogen alle deelnemers hun app pitchen voor de jury. De jury maakt daarna direct de winnaars bekend.

Voor meer informatie neem contact op met corline at openstate dot eu, blijf op de hoogte via @openstateEU, #hackingforsustainability en via deze website.