NIEUWS

Open State zoekt vrijwilligers voor de Europese Parlementsverkiezingen 2024!


Open State Foundation is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het verzamelen van data voor de Europese Parlementverkiezingen 2024. Het gaat om het project WaarIsMijnStemlokaal.nl — een website die een overzicht geeft van alle stembureau’s in Nederland. Wil je je steentje bijdragen aan de Europese Parlementsverkiezingen? En de kiezer goed informeren waar je allemaal kan stemmen? Word een (betaalde) vrijwilliger! We kunnen je hulp tussen 21 en 23 mei 2024 goed gebruiken.

Waar is mijn stemlokaal

Op www.WaarIsMijnStemlokaal.nl kunnen kiezers tijdens de verkiezingen het dichtstbijzijnde stemlokaal in de buurt opzoeken. Deze tool wordt gemiddeld zo’n 700.000 keer gebruikt. Waarom doen we dit? Het gebruiksvriendelijk publiceren van deze informatie draagt bij aan toegankelijke verkiezingen en helpt de kiezer juist in tijden van corona gemakkelijk de weg naar het stemlokaal te vinden. Daarnaast is de gehele dataset gepubliceerd als open data: dit stimuleert hergebruik van de data en levert interessante nieuwsverhalen op.

Het verzamelen van de stembureau-data doen we al sinds de verkiezingen in 2017, samen met het ministerie van BZK en VNG realisatie. En ook dit jaar gaan we weer aan de slag met het uploaden en vindbaar maken van alle stembureaus in Nederland op www.WaarIsMijnStemlokaal.nl. Toch verandert de stembureaudata voor elke verkiezingen weer, of zijn er gemeenten die deze data niet zelf hebben aangeleverd. Hierdoor vullen we de ontbrekende informatie over stembureaus zelf aan, en kunnen we de hulp van vrijwilligers hierbij goed gebruiken.

  • Wat vragen we van jou? Dat je ons wil helpen met het aanvullen van de stembureaus uit de gemeenten die op dat moment nog ontbreken. Hierover krijg je uiteraard nog aanvullende informatie en instructies.
  • Wanneer gaat dit gebeuren? We hebben in de periode van 21 mei tot 23 mei 2024 tijd ingepland om de data te gaan verzamelen. We zoeken hulp voor 2 dagen in deze periode. Het is mogelijk om twee volle dagen te helpen, maar ook 3 kortere dagen, wat jou beter uitkomt! Dit is handwerk en doen we vanuit ons kantoor op het Marineterrein in Amsterdam, maar een dag online aansluiten is ook mogelijk.
  • Hoe gaan we te werk? Aan het begin van de dag zullen we een korte instructie geven over hoe we te werk gaan. Twee werknemers van Open State zullen ook met de data aan de slag gaan en de begeleiding verzorgen. We zitten met alle vrijwilligers in één ruimte zodat we elkaar kunnen helpen. Ook zal er een lunch aanwezig zijn. Mocht je meerdere dagen helpen en een tweede dag  vanuit huis willen doen, dan is dit ook mogelijk.
  • Wat krijg jij er voor terug? Voor twee volle dagen hulp kunnen wij een vrijwilligersvergoeding van €120 aanbieden, op basis van inzetbaarheid. Dit gebeurt op basis van een vrijwilligersovereenkomst. Ook krijg je als bedankje een Open State t-shirt!
  • Geïnteresseerd? Aanmelden kan via stemlokaal@openstate.eu. Ook voor verdere vragen kun je daar terecht. Na aanmelding en ondertekening van de vrijwilligersovereenkomst volgt de handleiding met gedetailleerde instructies.

Neem alvast een kijkje op www.WaarIsMijnStemlokaal.nl als je meer wilt weten over het project.