NIEUWS

Oproep: sta op en bescherm het Handelsregister!


Volgens de EU Open Data Richtlijn moeten bedrijven en bedrijfseigendom beschikbaar zijn als open data. Verbazingwekkend genoeg stelt de Europese Commissie nu via een langverwachte Implementation Regulation informatie over eigenaren van bedrijven niet gratis ter beschikking te stellen.
 
Als gevolg hiervan krijgen MKB’s, bedrijven, de academische wereld, journalisten en maatschappelijke organisaties geen toegang tot informatie die essentieel is voor zeker en veilig zakendoen, innovatie en het voorkomen van corruptie, witwassen van geld en terrorismefinanciering. Sluit je aan bij toonaangevende transparantie- en open data-activisten in een openbare briefing om de volgende stappen te bespreken en hoe je het beste kunt reageren op de openbare consultatie.
 
Wanneer: dinsdag 7 juni, 16.30 – 17.30 CEST
Waar: Zoom, registreer hier

Achtergrond

We pleiten al jaren voor transparantie van het eigendom van bedrijven in de EU. Het was daarom in 2019 erg positief om te zien dat “Bedrijfs- en bedrijfseigendom” werd beschouwd als een ‘High Value Dataset’ in de Open Data Richtlijn van 2019. Dit betekende dat de EU vereist dat Handels- en UBO-register in alle lidstaten openbaar zouden worden gemaakt als open data.

We maken ons nu grote zorgen dat de Europese Commissie, na een vertraging van 1,5 jaar, een voorstel heeft gepubliceerd, die het aantal gegevens over bedrijven en bedrijfseigendom zal worden gemaakt aanzienlijk beperkt. Dit ondermijnt de transparantieverplichting van de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Bijzonder zorgwekkend is dat de voorgestelde uitvoeringsverordening vereist dat een absoluut minimum aan bedrijfsgegevens en -documenten wordt gepubliceerd, maar dat de namen van bedrijfseigenaren worden uitgesloten.

Als deze verordening ongewijzigd wordt aangenomen hoeven de lidstaten Handelsregistergegevens als open data te publiceren. Interessant is dat degenen die het zich kunnen veroorloven om te betalen – met prijzen die oplopen tot €15 per uitreksel – nu al toegang hebben tot deze gegevens. Dit toont aan dat het probleem niet de bescherming van persoonsgegevens is.

Volgende stappen: overleg & actie!
De Commissie heeft een openbare raadpleging over deze uitvoeringsverordening geopend en iedereen heeft tot 21 juni 2022 de tijd om feedback te geven. Om advies te geven over het geven van feedback, zal een groep vooraanstaande transparantie- en open data-activisten een openbare briefing houden om te bespreken hoe het beste op deze raadpleging kan worden gereageerd om de Commissie op te roepen de eigendom van EU-bedrijven echt transparant te maken.

Meer weten over ons project? Neem dan contact op met projectleider Jesse Renema via jesse@openstate.eu