AGENDA

Evenement ‘De zoektocht naar het verborgen kapitaal’ 


Sind 27 maart zijn de eigenaren van ondernemingen, de Ultimate Beneficial Owners, verplicht zich in te schrijven in het UBO-register. Dit register heeft het doel om misbruik van de financiële systemen te voorkomen. De grote moeite die Nederland de afgelopen periode had om Russisch kapitaal te vinden, legde de vinger op de zere plek. De Nederlandse overheid bleek last te hebben van het ontransparante systeem dat het zelf heeft gecreëerd, waardoor eigendom makkelijk kan worden verhuld en niet genoeg kan worden gedaan witwassen, misdaadfinanciering en belastingonwijking aan te pakken. Nederland staat niet voor niets op de 12 de plaats in de Financial Secrecy Index, de ranglijst van minst transparante landen ter wereld.

Dat er toch veel naar boven is gehaald is vooral te danken aan slimme onderzoeksjournalistiek. Op 1 juli organiseren wij samen met Tax Justice NL en Transparency International NL het evenement ‘De zoektocht naar het verborgen kapitaal’. Waar lopen onderzoekers tegenaan en hoe gaan ze ondanks de beperkt beschikbare informatie te werk? Hoe kan Nederland transparanter worden. En is transparantie genoeg of moet er meer gedaan worden om dit aan te pakken? Daar gaan we het over hebben met:

  • Maira Martini (Transparency International)
  • Henk Willem Smits (Follow the Money, auteur ‘Het belastingparadijs’),
  • Tymon Kiepe (Open Ownership)
  • Stefan Vermeulen (NRC, auteur ‘Sywerts Miljoenen’)
  • Linda van der Pol en Romy van der Burgh (platform Investico)
  • Paul Tang (Europees Parlement).

Het geheel wordt afgesloten met een borrel.

Inschrijven   

vrijdag 1 juli 2022, 10:00

Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag