NIEUWS

Zoek door Wob documenten met Aleph


Vanaf nu plaatsen we sommige nieuwe datasets op onze eigen versie van dataplatform Aleph! Deze tool is ontwikkeld door Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) en is vooral geschikt voor het doorzoeken en onderzoeken van grote hoeveelheden tekstdocumenten.

Wij ontsluiten hier de tot nu toe gepubliceerde Covid19 Wob documenten van de Rijksoverheid. Dit doen we omdat het helaas nodig is. De huidige wijze van publiceren door de Rijksoverheid voldoet niet aan Open Data standaarden waardoor de data slecht toegankelijk en doorzoekbaar is. De documenten worden door de overheid als erg grote PDF-bestanden gepubliceerd van soms meer dan duizend pagina’s en meer dan 1 GB. Ook zijn er beperkte mogelijkheden rondom zoeken en filteren.

Wij downloaden al deze Wob-documenten, splitsen de documenten op in PDF-bestanden van één pagina en zetten deze in een folder die de naam heeft van het originele grote PDF-bestand. Zo zijn de bestanden beter behapbaar en sneller te laden.

Om toegang te krijgen tot alle mogelijkheden heb je een account nodig. Op Jodal.nl kunt u die account aanmaken. Hiermee kunt u ook inloggen op Aleph.OpenState.euJODAL is de tool waar je op een eenvoudige en snelle manier door open data van lokale overheden kunt zoeken. Voor de complexe en hele grote datasets bieden we nu dus Aleph aan.

Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de projectleider Tim Vos-Goedhart via Jodal@OpenState.eu.