NIEUWS

Staatssecretaris Knops gaat overheidsalmanak aanpakken


Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken gaat actie ondernemen om de overheidsalmanak te verbeteren. Dat belooft hij in zijn antwoord op de Kamervragen van de PvdA, die werden gesteld naar aanleiding van onderzoek van Open State Foundation.

In zijn beantwoording erkent de staatssecretaris dat in het officiële Nederlandse register van overheidsorganisaties, politici en overheidsfunctionarissen veel fouten staan. Uit onderzoek van Open State bleek vorige maand dat bij maar liefst driekwart van de provincies en bij meer dan 90 procent van de Nederlandse gemeenten fouten staan in de almanak, of dat zelfs een deel van de informatie mist. 

Wie op zoek is naar de gegevens, is hierdoor veroordeeld tot tijdrovend zoekwerk, of afhankelijk van derde partijen die hoge bedragen vragen voor overzichten die wel volledig zijn. Hierover zegt Knops: “Ik deel de mening dat openbare contactinformatie over overheidsorganisaties voor iedereen kosteloos beschikbaar moet zijn, omdat iedereen op gelijke wijze toegang tot de overheid dient te hebben.”

Om de almanak te verbeteren gaat de staatssecretaris contact opnemen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de provincies, want: “Zoals de Open State Foundation zelf ook constateert, worden geval de gesignaleerde tekortkomingen in de overheidsalmanak veroorzaakt door gebreken in de door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de provincies aangeleverde informatie.”

Ook zal er extra redactionele capaciteit worden ingezet, laat Knops weten. 

Bijdragen aan betere informatie
Open State Foundation is blij met de actie die de staatssecretaris belooft, en zal de kwaliteit van het overheidsregister de komende tijd in de gaten blijven houden. Om zelf ook bij te dragen aan een betere almanak, heeft Open State recent de website Allmanak.nl gelanceerd. Deze alternatieve almanak bundelt data van almanak.overheid.nl, de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Kiesraad. Hiermee wordt de informatie vollediger en voor iedereen gratis beschikbaar.

Iedereen kan via Allmanak.nl bovendien bijdragen aan de volledigheid van het register: Wie onjuiste informatie ziet kan dit laten weten via een meldingsknop. Hiermee wordt een e-mail verstuurd naar de betreffende overheid met het verzoek en instructies om de gegevens te updaten bij de officiële almanak van de Rijksoverheid – en deze update komt dan ook weer op Allmanak.nl terecht.

Open State gaat de Allmanak de komende maanden nog verder verrijken en uitbreiden met meer databronnen.

Bekijk alle fouten in de almanakgegevens van gemeenten en provincies via deze herbruikbare kaartvisualisaties.