NIEUWS

Labour games voor het eerst getest


Geschreven door Anne Dijkstra

Op woensdag 27 februari jl. vond de eerste playtest plaats van de Labour Games, een aantal spellen die zijn ontwikkeld met het doel door speels design en data analyses mensen te helpen hun weg te vinden op de arbeidsmarkt. Tijdens de playtest kwamen acht studenten bijeen om de drie ontwikkelde spellen te proberen: Hold Your Temper kaartspel, Hold Your Temper app en First Impressions.

De middag werd geopend door van top tot teen goed los te schudden en een potje krantenmeppertje om de namen te leren kennen. Zodra iedereen het daar lekker warm van had gekregen, gingen we door naar de eerste échte playtest: Hold Your Temper. Het kaartspel bestaat uit vier categorieën kaarten: rollen, emoties, situaties en interventies. Elke speler trekt een rolkaart en emotiekaart, gezamenlijk wordt een situatiekaart getrokken die bepaalt in welke situatie de spelers zitten en wanneer het spel vraagt om een interventie dan wordt een interventiekaart getrokken.

Het spel maakte iedereen enorm fanatiek om zoveel mogelijk punten te verzamelen, maar er werd tussendoor ook vaak gelachen om het toneelspel van anderen. Nadat de drie groepen klaar waren met het spel, werd de digitale versie getest. Dat vergde wat meer inspanningen. De app moest snel worden gedownload, de spelers moesten online met elkaar worden verbonden en zodra het spel werd geopend startte de situatie. Het leverde een grappige situatie op, acht jongens die tegen een scherm aan praten alsof ze de jaloerse directeur, trotse conciërge of blije HR-medewerker van een organisatie zijn.

De dag werd afgesloten met het testen van First Impressions, waarbij de jongens in de schoenen van een recruiter stapten. Alhoewel de studenten dit meer een applicatie dan een game zouden noemen, waren zij wel enthousiast en geschrokken. Het was toch confronterend om te zien hoeveel voordelen je zelf hebt bij het aannemen van een sollicitant.