NIEUWS

Blijf op de hoogte van nieuwsberichten van 850 politieke partijen


Via PoliFLW zijn meer dan 600.000 nieuwsberichten die Nederlandse politieke partijen op hun websites en Facebook-pagina’s plaatsen te vinden. De website maakte het mogelijk om nieuws van de lokale politieke partijen, van VVD Maastricht tot SP Groningen, te volgen. Sinds kort zijn daar ook 848 plaatselijke politieke verengingen, zoals Onafhankelijk Delft en Gewoon Nijmegen, aan toegevoegd. Berichten die landelijke politieke partijen plaatsen zijn inmiddels eveneens beschikbaar. Om politiek nieuws nog beter te kunnen volgen kunnen gebruikers vanaf nu mailnotificaties instellen. Zo krijgen gebruikers direct een e-mail wanneer een nieuw bericht beschikbaar is over een gekozen onderwerp.

Om politiek nieuws te kunnen volgen moeten journalisten, belangenbehartigers en burgers nu veel verschillende websites bijhouden. Om deze informatie toegankelijker te maken heeft Open State Foundation¬†PoliFLW ontwikkeld. Met behulp van scrapers worden nieuwsberichten die politieke partijen op hun websites of Facebook-pagina’s plaatsen verzameld. De nieuwsberichten zijn via de website doorzoekbaar. De achterliggende data is daarnaast als open data te hergebruiken via een API. PoliFLW deelt de berichten daarnaast met behulp van machine-learning in op onderwerp, genoemde partijen en politici analyseert de objectiviteit en het sentiment. PoliFLW is in oktober 2018 bekroond met de Stuiveling Open Data Award van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Nu ook plaatselijke en landelijke politieke partijen

Tot voor kort waren in PoliFLW alleen lokale politieke partijen die ook landelijk actief (zoals D66 Den Haag en PvdA Enschede) zijn te vinden. Deze pagina’s waren op een eenvoudige manier te scrapen. Nu zijn ook met behulp van RSS-feeds de nieuwsberichten van 848 politieke partijen die alleen plaatselijk actief zijn zoals GemeenteBelangen en Lokaal Belang. Dit is van belang omdat lokale politieke partijen een derde van alle gemeenteraadszetels bezetten. Open State Foundation werkt de komende maanden samen met de Hogeschool Utrecht aan een methode om de resterende 250 politieke partijen die geen RSS-feed aanbieden toe te kunnen voegen aan PoliFLW.

De nieuwsberichten die de landelijke afdelingen van politieke partijen¬†(zoals D66.nl en PVV.nl) publiceren zijn nu ook beschikbaar gemaakt op PoliFLW. Deze zijn via PoliFLW te vinden door de locatie ‘Nederland’ te selecteren bij de landingspagina.

Op de hoogte blijven met mailnotificaties

Gebruikers van PoliFLW gaven aan dat ze graag op de hoogte willen blijven van nieuwe berichten via mailnotificaties. Het is daarom nu mogelijk om een abonnement te nemen op zoekopdrachten van PoliFLW via de knop ‘abonneer op zoekopdracht’. Hiermee kunnen gebruikers aangeven of ze direct, dagelijks of wekelijks een e-mail willen krijgen met een overzicht van nieuwe berichten die aansluiten op de gekozen zoekopdracht. Open State gaat de komende maanden door met de ontwikkeling van PoliFLW. We horen graag jullie ervaringen, feedback en wensen voor verdere ontwikkeling van PoliFLW.

Open State Foundation heeft PoliFLW ontwikkeld met steun van het DNI Fund en het platform wordt nu verder ontwikkeld met steun van het SIDN Fonds.