NIEUWS

Startschot app-challenge: stuur nu je idee in voor een archeologie app!


Op 20 april 2018 werd de door de provincie Zuid-Holland uitgeschreven archeologie app challenge Digging for Data in aanwezigheid van 30 mogelijke deelnemers gelanceerd in het COMM Museum in Den Haag. Veel inspirerende ideeën kwamen voorbij. Alle geïnteresseerden voor deelname kunnen tot en met 13 juni 2018 hun idee insturen via de website www.diggingfordata.nl. Voor het beste idee stelt de provincie Zuid-Holland € 20.000 ontwikkelbudget beschikbaar.

Tijdens de Digging for Data app challenge worden deelnemers uitgedaagd om een app-idee in te sturen om het publieksbereik van de archeologische data van de provincie Zuid-Holland te vergroten. De provincie Zuid-Holland stelt namelijk haar archeologische objecten, zoals Romeinse munten, 3D objecten en opgravingsdocumentatie beschikbaar als open data. Hiermee zijn duizenden objecten, afbeeldingen en documenten beschikbaar voor hergebruik. Een app kan een mooie middel zijn om de schatkamer aan oude bronnen open te breken en middels nieuwe technologieën te delen met een groter publiek.

Inspiratie

Tijdens de kick-off inspireerde Loes Opgenhaffen, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, met haar project Tracing the Potter’s Wheel, de deelnemers met mogelijkheden die techniek biedt voor het beter bestuderen van archeologische data. Vervolgens ging Mark Philipeau, archeologisch depotbeheerder bij de provincie Zuid-Holland, in op alle vormen van archeologische open data die de provincie beschikbaar stelt voor de app-challenge.

Het publiek van meer dan 30 aanwezigen, bestaande uit datawetenschappers, programmeurs, designers, archeologen en ambtenaren, ging na de presentaties aan de slag met de verschillende datasets tijdens de brainstormsessie. De drie datasets bestaan uit 3D-objecten, opgravingsdocumentatie en de archeologische collectie. Het was goed om te zien dat de eerste app-ideeën al naar voren kwamen tijdens de elevator pitches. De foto’s van het pitch-event zijn te bekijken op Flickr.

Meedoen met Digging for Data?

Interesse gekregen om mee te doen? Dat kan! Digging for Data staat open voor: programmeurs, ontwikkelaars, data analisten, UX-designers die een affiniteit hebben met archeologie en geschiedenis en voor historici en archeologen die met data nieuwe toepassingen kunnen maken. Ideeën kunnen tot en met 13 juni 2018 worden ingezonden op www.diggingfordata.nl.

Pitch

Op 22 juni 2018 krijgen de 10 beste deelnemers de gelegenheid om hun idee te pitchen voor een vakjury. Op basis daarvan zal ook die dag bekend gemaakt worden welk idee € 20.000 ontwikkelbudget van de provincie ontvangt om de app daadwerkelijk te mogen bouwen.

De provincie Zuid-Holland is een rijk archeologisch gebied en archeologie vertelt veel over onze geschiedenis. Daarom beschermen wij ons archeologisch erfgoed en ontsluiten we archeologische kennis, zodat inwoners van de provincie ermee kennis kunnen maken en het kunnen beleven. Binnen het programma Transparante en Open Provincie wil de provincie haar data en informatie ontsluiten en bruikbaar maken voor de buitenwereld, in een gelijkwaardige samenwerking met andere partijen. Met de app challenge verbetert de provincie de toegankelijkheid van archeologische open data, voor inwoners, bedrijven en wetenschap.