NIEUWS

Stembureaus kunnen geüpload worden naar platform ‘Waar is mijn stemlokaal’


Gemeenten kunnen vanaf nu de locaties van hun stembureaus uploaden naar het landelijke platform Waar is mijn stemlokaal. Alle gemeenten die zich aangemeld hebben bij Open State Foundation hebben vrijdag 23 februari hun inloggegevens ontvangen om hun stembureaus toe te voegen. Per gemeente wordt automatisch herkend of de toegevoegde stembureaus enkel voor het Wiv-referendum of ook voor de gemeenteraadsverkiezingen gelden.

Nog geen inloggegevens ontvangen?

Stuur dan een e-mail naar stemlokaal@openstate.eu en we sturen instructies voor het aanmaken van een account. Gemeenten ontvangen daarna inloggegevens voor ‘Waar is mijn stemlokaal’ en kunnen de locaties van stembureaus doorgeven.

Hoe kunnen gemeenten uploaden?

Alle gemeenten kunnen meedoen. Via de website Waar is mijn stemlokaal zijn de instructies te vinden over hoe de locaties van stembureaus doorgegeven kunnen worden. Gemeenten dienen de door de VNG opgestelde specificaties te volgen om stembureaus te uploaden naar het platform. Gemeenten hebben tot uiterlijk vijf dagen voor de verkiezingen om stembureaus te uploaden naar het platform.

Waarom meedoen?

Wanneer alle gemeenten hun stembureaus op een uniforme wijze via één platform beschikbaar stellen biedt dit kiezers maximaal inzicht in waar ze kunnen stemmen op 21 maart. Bij de Tweede Kamerverkiezingen hebben meer dan anderhalf miljoen kiezers hun stembureau opgezocht dankzij een centrale set die resulteerde in diverse apps en een stembureauknop op Facebook.

Via het platform kunnen kiezers hun dichtstbijzijnde stembureau opzoeken op 21 maart. De data komt ook beschikbaar als open data via data.overheid.nl en kan door eenieder gebruikt worden. Op de dag van de verkiezingen zal wederom voor alle Nederlandse Facebookgebruikers een knop verschijnen met ‘Waar kan ik stemmen?’. Deze knop leidt naar de website van ‘Waar is mijn stemlokaal’.

Vragen?

‘Waar is mijn stemlokaal’ is een initiatief van Open State Foundation, VNG Realisatie en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Samenwerkingspartners zijn Civity en de Rijksuniversiteit Groningen. Voor vragen over het platform kunt u zich richten tot stemlokaal@openstate.eu.

Voor meer informatie zie: https://waarismijnstemlokaal.nl/