NIEUWS

Nieuwe versie Politwoops: Ook verwijderde Twitter berichten van kandidaten zijn te vinden


Politici tweeten weleens iets waar ze later spijt van krijgen. Met Politwoops kun je Twitter berichten terugvinden die politici verwijderd hebben. Met het toevoegen van 768 kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen, lanceert Open State Foundation een nieuwe versie van Politwoops. Met Politwoops worden automatisch gewiste tweets van politici gearchiveerd, doorzoekbaar gemaakt en toont realtime statistieken. Daarin valt te zien hoe snel een bericht is verwijderd, wanneer, welke politici en politieke partijen relatief het meest verwijderen.

Forum voor Democratie, PvdA en PVV verwijderen het meest

De afgelopen maand verwijderden politici van Forum voor Democratie relatief de meeste Twitter-berichten (1 op de 13 berichten), gevolgd door de kandidaten van de PvdA, PVV en de Libertarische partij. De SGP politici, StemNL, VNL en kandidaten van de SP verwijderden relatief het minst. Gemiddeld verwijderen politici een op de 32 berichten. Op dinsdagen zijn politici het meest actief op Twitter. Ook verwijderen ze op die dag de meeste tweets. Dat verwijderden gebeurt het vaakst binnen het uur.

Geert Wilders delete vooral zijn eigen retweets

Mohammed Chahim van de PvdA verwijderde de afgelopen maand 169 berichten. De meeste berichten verwijderde hij op een dag, 30 januari, aan het begin van de campagne. Forum voor Democratie kandidaten Arjan de Kok en Gert Reedijk en VNL kandidaat Alexander Sassen van Elsloo verwijderden een maand geleden berichten over een neppeiling. Arjan Kok van Forum voor Democratie, Geert Wilders en Maikel Boon van de PVV en 50PLUS-kandidaat AndrĂ© van Wanrooij zijn ook fervente verwijderaars. Het valt op dat Geert Wilders vooral zijn eigen retweets verwijdert om ze vervolgens nog een keer te kunnen retweeten. Dat doet hij bijvoorbeeld met zijn tweet: ‘Nieuw Campagnespotje PVV‘. Hij wordt daarbij geholpen door zijn partijgenoot Maikel Boon.

Totaal Twitter bereik politici 5,6 miljoen volgers

Met 768 kandidaten met een Twitter-account hebben deze politici een totaal bereik naar ongeveer 5,6 miljoen volgers op Twitter. Bij Geenpeil, VVD, D66, Christenunie, GroenLinks, De Ondernemerspartij, SP en PVV heeft meer dan 80% van de kandidaten een Twitteraccount. Bij Nieuwe Wegen, Artikel1, StemNL en MenS en Spirit/Basisinkomen Partij/V-R gebruikt minder dan de helft van de kandidaten Twitter. Van de lijsttrekkers heeft Geert Wilders de meeste volgers (770 duizend). Mark Rutte heeft twee Twitter accounts, het account van de minister president wordt gevolgd door meer dan 750 duizend volgers en zijn andere account @markrutte wordt gevolgd door meer dan 84 duizend volgers.

Politwoops

Sinds 2010 worden met Politwoops verwijderde Twitter berichten van politici verzameld en gepubliceerd. Open State Foundation verzamelt en bewaart met deze tool verwijderde Twitter berichten van politici in 54 landen en het Europees parlement. Voor de Amerikaanse versie werkt Open State Foundation samen met ProPublica. Deze websites worden vaak gebruikt door journalisten en anderen, vooral tijdens verkiezingen.

politwoops