NIEUWS

EP moet transparantie verzekeren Europese vissersvloot


Op initiatief van Access Info Europe en Oceana hebben ruim veertig maatschappelijke organisaties, waaronder Open State Foundation, een oproep gedaan aan het Europees parlement waarin met klem wordt opgeroepen om in te stemmen met een verordening tegen illegale visserij door het vergroten van transparantie over de eigenaren van onder EU vlag varende schepen.

De verordening zal een publiek register opzetten van vergunningen voor visvloten buiten Europese wateren en is al goedgekeurd door de commissies Visserij en Ontwikkelingssamenwerking van het Europees parlement. Het publiek register zal onder meer informatie bevatten over de echte (ultieme) eigenaren van vissersvloten, waardoor rechtshandhaving en de waakhondfunctie van het maatschappelijk middenveld en journalisten wordt verbeterd om op te sporen wie achter illegale visserij zit.

De meer dan veertig maatschappelijke organisaties, waaronder toonaangevende internationale organisaties die werken aan transparantie, stellen in de brief aan de leden van het Europees parlement dat transparantie essentieel is: de vissersvloot onder EU vlag, geholpen met meer dan 145 miljoen euro aan jaarlijkse steun, heeft een significante impact.

“De noodzaak voor informatie over ultieme eigenaren van verschillende commerciele activiteiten werd duidelijk na de Panama Papers”, zegt Helen Darbishire, directeur van Access Info Europe. “Deze verordening is onderdeel van een wereldwijde trend om meer openheid te krijgen over eigenaren van bedrijven die opereren in een toenemende complexe wereldeconomie en om belastingfraude en corruptie tegen te gaan”.

De verordening past in de lijn die het Europees parlement reeds heeft ingenomen met betrekking tot witwaspraktijken en met aanbevelingen van de OESO en de VN. Landen als Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Frankrijk en Bulgarije zijn bezig met het ontwikkelen van publieke registers en andere landen hebben recent aangegeven dat in de toekomst te gaan doen tijdens de G8, G20 en de Open Government Partnership Summit.

Vorig jaar benaderukte Open State Foundation al het belang van een UBO register en riep de minister van Financien op om ervoor te zorgen dat het publieke register dat in de maak is ook als open data ontsloten kan worden.

De brief aan het Europees parlement is ondertekend door milieu organisaties als Oceana, Greenpeace, Bloom en Marine Conservation Society en door transparantie organisaties als Access Info Europe, Global Witness, Open Corporates, Sunlight Foundation en Open State Foundation.