NIEUWS

Politwoops groeit in Latijns-Amerika en Azië


Politwoops, een online archief van verwijderde tweets van politici, is vanaf vandaag ook live in El Salvador, Puerto Rico, Ecuador en Peru.

Vanaf vandaag worden verwijderde tweets van politici in deze landen opgevangen, opgeslagen en gepubliceerd via de tool, ontwikkeld door Open State Foundation. Politwoops was al actief in Argentinië en Chili. Ook zijn deze week Israel, Iran, Pakistan, Oman, Moldavië en Polen toegevoegd aan Politwoops.

Politwoops is een tool waarmee verwijderde Twitter-berichten van verkiezingskandidaten en politici gearchiveerd en opnieuw worden gepubliceerd. Je kunt zien wanneer een bericht is verwijderd en hoe lang het duurde voordat een politicus of publieke gezagsdrager dit deed. Politwoops is voor journalisten en anderen een handig instrument waarmee politici ter verantwoording kunnen worden geroepen.

Sinds de lancering in Nederland in 2010, heeft Open State Foundation, Politwoops uitgebreid met politici uit meer dan 30 landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Turkije en Tunesië. Ook verwijderde tweets van de leden van het Europees parlement worden bewaard en gepubliceerd.

Open State Foundation werkt samen met journalisten en maatschappelijke organisaties om Politwoops uit te breiden naar meer landen, prioriteit wordt gegeven aan landen waar verkiezingen plaatsvinden.