NIEUWS

OVfietsuitje.nl winnaar van Hacking for Sustainability app-competitie


Ovfietsuitje.nl, een app die mensen in staat stelt om met de ov-fiets interessante plekken in Nederland te vinden en daaromheen een fietsuitje te plannen is de winnaar van de Hacking for Sustainability app-competitie.

In deze competitie werden tientallen ontwikkelaars uitgedaagd om creatief met data over natuurlijk kapitaal aan de slag te gaan. Zo konden zij data over treingeluid, hemelhelderheid en bijvoorbeeld de bomenstand zelf combineren om daarmee nieuwe innovatieve toepassingen te maken. De Hacking for Sustainability competitie wordt georganiseerd door de Open State Foundation in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Tim Meerhof, die OVfietsuitje.nl bedacht, won 3.000 euro om het idee verder te ontwikkelen. Op de gedeelde tweede plaats eindigden het team Studio Alloy met de app Van Zwart naar Groen en Vind de Rust, een app die op basis van geluids-, uitstoot-, en zitplekken inzicht geeft in rustige zitplekken in de buurt. De derde plekken werden verdeeld onder Nature Record, Meet my Amsterdam en Boer en Bunder.

Jurylid Marjolein Mann: ‘Juist ontwikkelaars zijn in staat om live data te combineren met data uit Atlas Natuurlijk Kapitaal. De winnende apps laten zien dat er heel veel mogelijk is met data over ons natuurlijk kapitaal, als ze maar voor de gebruiker in logische toepassingen worden verwerkt’.

Atlas Natuurlijk Kapitaal
In de Atlas Natuurlijk Kapitaal staat data over ons natuurlijk kapitaal; de diensten en voorraden die de natuur ons levert. Deze ecosysteemdiensten en voorraden hebben verschillende functies, zoals voedselproductie of verkoeling in de stad. Doordat de data in de de digitale Atlas Natuurlijk Kapitaal opengesteld zijn voor publiek gebruik, kan iedereen deze data inkijken én als API gebruiken voor andere toepassingen. Op www.atlasnatuurlijkkapitaal.nl zijn de kaarten en de overige data te vinden.

App competitie
In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu organiseerde Open State een app-competitie, om ontwikkelaars uit te dagen op een creatieve manier met deze data aan de slag te gaan. Deze vrije opdracht stimuleert ontwikkelaars om met bijvoorbeeld data over hemelhelderheid of geluid van treinverkeer concepten te bedenken die interessant zijn voor een grote groep gebruikers.

Van 22 september tot 13 januari konden ontwikkelaars hun ideeën indienen voor de app-competitie Atlas Natuurlijk Kapitaal. Op donderdag 14 januari werden alle apps gepitcht door hun makers aan de jury, bestaande uit geo-IT consultant Simeon Nedkov, Marjolein Mann, beleidsmedewerker min I&M, Joop Bouma, redacteur duurzaamheid dagblad Trouw en Stephan van der Meer, mede-eigenaar van Snowballs & Flywheels.