NIEUWS

Twitter noemt Politwoops en verontschuldigt zich bij ontwikkelaars


‘We hebben de verantwoordelijkheid om organisaties die transparantie verbeteren, zoals Politwoops, te blijven ondersteunen’, zei Jack Dorsey, CEO van Twitter, vandaag tijdens de opening van de twee jaarlijkse Flight Developer Conference in San Francisco. ‘Wij komen naar jullie vandaag en maken op de eerste plaats onze excuses voor de verwarring’. In augustus blokkeerde Twitter toegang voor Politwoops, een archief van verwijderde twitter-berichten van politici.

Politwoops, een project van de Nederlandse Open State Foundation in meer dan 30 landen. Twitter zegt dat het de communicatie met ontwikkelaars zal verbeteren. ‘Wij komen naar jullie vandaag en maken op de eerste plaats onze excuses voor de verwarring’, zei Jack Dorsey, CEO van Twitter, tijdens de opening van de twee jaarlijkse Flight Developer Conference in San Francisco.

Dorsey zei dat Twitter transparantie moet verbeteren. ‘We hebben de verantwoordelijkheid om organisaties die transparantie verbeteren, zoals Politwoops, te blijven ondersteunen’, zei de grote baas en medeoprichter van Twitter.

In augustus blokkeerde Twitter toegang voor Politwoops, een archief van verwijderde twitter-berichten van politici. Politwoops, een project van de Nederlandse Open State Foundation in meer dan 30 landen.

‘Het lijkt erop dat Twitter van mening is veranderd’, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation. ‘We zien er naar uit om het gesprek aan te gaan met Twitter om ervoor te zorgen dat Politwoops kan blijven bestaan, zodat iedereen weer toegang heeft tot wat gekozen politici in het openbaar hebben gezegd’.

Sinds 2010 heeft Open State Foundation Politwoops uitgebreid naar meer dan 30 landen, inclusief de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Tunesië, Egypte en Turkije. In 2014 lanceerde Open State Foundation een zelfde tool om verwijderde berichten van diplomaten en ambassades openbaar te maken, Diplotwoops. Deze websites zijn vaak gebruikt door journalisten over de hele wereld.

Vorige maand riepen meer dan 50 transparantie en digitale rechten organisaties verspreid over vijf continenten, waaronder Access Now, Sunlight Foundation, Human Rights Watch en de Electronic Frontier Foundation in een open brief aan Twitter op om de toegang tot Twitter’s API te herstellen.