NIEUWS

Internationale digitale rechten coalitie komt in actie voor Politwoops


Een brede coalitie van belangrijke digitale rechten organisaties roept in een open brief  Twitter op om de API-toegang voor Politwoops te herstellen. De coalitie van ondertekenaars van de open brief bestaat uit Access, Electronic Frontier Foundation, Free Press, Human Rights Watch, Sunlight Foundation, en Open State Foundation – de organisatie achter Politwoops.

Kom in actie: roep Twitter op om toegang Politwoops te herstellen!

Politwoops is een innovatief platform dat maatschappelijke organisaties in staat heeft gesteld verwijderde berichten van politici te zien. Zo gebruikten bijvoorbeeld journalisten, van de VS tot Australië, en van Nederland tot Korea, Politwoops om inzicht te krijgen in de standpunten van gekozen volksvertegenwoordigers.

Met de open brief reageert de coalitie op het besluit van Twitter om de toegang tot de API te blokkeren in de 32 landen waar Politwoops actief was.

‘Het recht op informatie, de vrijheid van meningsuiting en privacy beschermt mensen en stelt ze in staat om machtsmisbruik te voorkomen’, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation, de organisatie achter Politwoops. ‘Met het blokkeren van Politwoops, negeert Twitter deze rechten. Degene die ervan profiteren zijn mensen met macht’.

Andere belangrijke ondertekenaars van de brief zijn Alternatif Bilisim (Turkije), Art 34-bis (Italië), Asociacion por los Derechos Civiles (Argentinië), Blueprint for Free Speech (Australië), Derechos Digitales (Latijns-Amerika), Jinbonet (Zuid-Korea), OpenMedia (Canada), Paradigm Initiative (Nigeria), Pirate Party (Turkije), en Red en Defensa de los Derechos Digitales (Mexico).

‘Twitter heeft een eenzijdig besluit genomen dat van invloed is op transparantie in 32 landen’, zegt Deji Olukotun, Senior Global Advocacy Manager van Access. ‘Politwoops is een wereldwijd gebruikte tool in het digitale tijdperk. Twitter heeft een einde gemaakt aan een dienst van vrijwilligers die zich inzetten voor het publiek belang’.

‘Principes als verantwoording en transparantie zijn onder het tapijt geveegd’, aldus Peter Micek, Senior Adviseur Beleid bij Access. ‘Wij hebben na dit vreemde besluit een zekere mate van vertrouwen verloren in Twitter als platform voor vrije meningsuiting en innovatie’.

‘Elke dag nemen politici besluiten voor ons allemaal’, zegt Dr. Suelette Dreyfus, directeur van de Australische NGO Blueprint for Free Speech. ‘We moeten weten wat er in hun hoofd omgaat. Als ze ons in een oorlog slepen, hebben we het recht te weten wat hun beweegredenen op dat moment zijn geweest, niet hoe ze het later spinnen’.

De brief (PDF) staat open voor ondertekenaars van andere organisaties. Stuur een email naar press@accessnow.org.