NIEUWS

Twitter blokkeert toegang Diplotwoops en Politwoops in alle 30 landen


Sinds dit weekend blokkeert Twitter toegang voor Diplotwoops en alle 30 Politwoops versies van Open State Foundation. Nadat eerder dit jaar Twitter al de Amerikaanse versie van Politwoops blokkeerde, bleven de 30 andere versies van Politwoops inclusief het Europees parlement werken. Politwoops maakt het mogelijk om verwijderde tweets van politici openbaar te maken. In 2014 lanceerde Open State Foundation een soortgelijke tool met verwijderde tweets van diplomaten en ambassades, Diplotwoops. Deze websites werden veelvuldig gebruikt en geciteerd door journalisten.

Op vrijdagavond, 21 augustus j.l., ontving Open State Foundation een bericht van Twitter dat het toegang tot Diplotwoops en alle 30 werkende versies van Politwoops blokkeert. Nadat eerder dit jaar Twitter de Amerikaanse versie van Politwoops blokkeerde, bleven de 30 andere versies van Politwoops inclusief het Europees parlement werken.

In het bericht stelt Twitter dat het besluit om de toegang voor Politwoops te blokkeren volgde ‘na rijp intern beraad waarbij met een aantal factoren rekening is gehouden’ en dat het geen onderscheid maakt tussen zijn gebruikers. Twitter schreef: ‘Stel je voor hoe zenuwslopend – beangstigend zelfs – twitteren wordt als het onveranderlijk en onherroepelijk zou zijn? Geen gebruiker verdient deze mogelijkheid meer dan een ander. Het verwijderen van een tweet is een expressie van de stem van de gebruiker’.

Politwoops ontstond in Nederland in 2010 tijdens een hackathon. Vanaf dat moment was het mogelijk om verwijderde Tweets van politici openbaar te maken. Open State Foundation draaide Politwoops niet alleen in Nederland met lokale, regionale en nationale politici maar bracht het ook naar Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Tunesië, Egypte, Turkije en nog zo’n 25 andere landen. In 2012 ondersteunde Open State Foundation de Amerikaanse Sunlight Foundation in Washington met het opzetten van Politiwoops in de Verenigde Staten. In 2014 lanceerde Open State Foundation een zelfde tool om verwijderde berichten van diplomaten en ambassades openbaar te maken, Diplotwoops. Deze websites zijn vaak gebruikt door journalisten over de hele wereld.

Arjan El Fassed (directeur van Open State Foundation): ‘Wat gekozen politici en volksvertegenwoordigers in het openbaar zeggen en zelfs als ze het later verwijderen, is onderdeel van de parlementaire geschiedenis. Deze berichten hebben zij zelf bewust openbaar gepubliceerd en later verwijderd. Het publiek zou toegang moeten hebben tot wat zij in het openbaar hebben gezegd’.

Open State Foundation bekijkt samen met anderen op welke wijze de toegang tot publieke berichten van gekozen politici gewaarborgd kan blijven. Het publiek heeft onder veel constituties recht op informatie dat op een zeker moment zelfs tijdelijk publiek toegankelijk is geweest.

Twitter heeft Politwoops geblokkeerd in Argentinie, Australie, Belgie, Canada, Chili, Denemarken, Duitsland, Egypte, Estland, Frankrijk, Griekenland, Kroatie, Ierland, India, Italie, Macedonie, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Turkije, Vaticaan, Verenigd Koninkrijk, Zuid Korea, Zweden, Zwitserland en het Europees parlement.