NIEUWS

Finale School en Toekomst Challenge


Vandaag vindt in Den Haag de finale van de Challenge School en Toekomst plaats. Met de Challenge School en Toekomst werden programmeurs uitgedaagd om apps en toepassingen te ontwikkelen om de aansluiting tussen opleiding en werk te verbeteren. Na de presentaties van de apps door de makers en de beoordeling door de jury maakte minister Jet Bussemaker de winnaar bekend. Er zijn vijf finalisten. Voor deze challenge stelde overheden en het bedrijfsleven datasets met vacature data beschikbaar als open data. Ontwikkelaars hebben deze data gebruikt voor nieuwe en slimme toepassingen om net-afgestudeerde jongeren sneller aan een baan te helpen.

De winnende app is Vooruitzicht gemaakt door Ties de Kock van de Universiteit Twente. Hij maakte een toepassing om te voorkomen dat scholieren voor een opleiding kiezen waarin nauwelijks werk te vinden is. Op basis van meerdere open data sets draait zijn app het proces van baan en opleiding volledig om. In plaats van te beginnen met interesses, gaat de app van de UT-student uit van de baankans in verschillende regio’s en zoekt het daarna pas naar passende opleidingen. Door scholieren en studenten bewust te maken van de banenmarkt, kan een betere studiekeuze worden gemaakt.

In Vooruitzicht werden open datasets met gegevens van ROC’s, opleidingsdefinities van SBB, arbeidsmarktgegevens van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en werkloosheidcijfers van UWV gebruikt. Per ROC kreeg hij daarmee een beeld hoeveel kans op werk een opleiding biedt.

 

Op 6 maart j.l. tijdens de eerste ronde heeft de jury vijf finalisten gekozen die hun app tijdens de finale mogen presenteren. De vijf teams zijn Linking Skills, Vooruitzicht, JobsGenie en JobTease. Zij strijden vrijdag om de hoofdprijs.

De finalisten zijn:

Linking Skills

logo-linkingskills

Studenten doen tijdens hun studie niet alle kennis en ervaring op die nodig is voor het vinden van een passende baan. Zij leggen het af aan een kandidaat met meer ervaring die wel aantoonbaar over de vereiste competenties en vaardigheden beschikt.

Maar hoe kun je vaardigheden verbeteren en ervaring krijgen zonder baan? Linking Skills lost dit probleem op met een `€˜heitje voor kwarweitje’ systeem. Meer weten over dit team? Lees een interview met de makers hier.

Schermafbeelding 2015-03-20 om 15.03.45Vooruitzicht
Vooruitzicht laat studenten en werkzoekenden zien waar voor hen de kansen liggen op de arbeidsmarkt. Toekomstige studenten kunnen Vooruitzicht gebruiken om kijken wat de baankansen zijn met een opleiding. Werkzoekende kunnen kijken of ze meer kans hebben als ze van sector of locatie wisselen.

De app visualiseert de kans op een baan maar ook bijvoorbeeld de salarisindicatie. Meer weten over de maker van deze app? Lees een interview hier.

IMG_2015-03-20 15:10:08JobsGenie

De app Job Hunt helpt je om geschikte vacatures te vinden, waarbij je vervolgens kunt aangeven welke vacatures jouw interesse hebben.

Via reminders helpt de app je te solliciteren of contact op te nemen met de contactpersoon van de vacature.

Schermafbeelding 2015-03-20 om 14.58.27Werkbezor.gd

Werkbezor.gd helpt bij het plannen van je toekomst. Dankzij de Open Onderwijs API die van alle soorten onderwijsinstellingen gegevens bevat, is het mogelijk geworden om de carrière van jou of je kind te plannen op één website. Zodra je weet welke richting je op wilt, of misschien zelfs wat je later wilt worden, kan het platform alle mogelijke paden voor jou berekenen. Lees hier een interview met de maker van Werkbezor.gd.

jobteaseJobTease

Via Jobtease solliciteer je in enkele minuten bij tientallen bedrijven. De motivatiebrief vervangt Jobtease door een videoselfie en een cv krijgt vorm door het beantwoorden van een aantal korte maar slimme vragen. Na het opnemen van de videosollicitatie verstuurt Jobtease de sollicitatie de bedrijven. Zij krijgen vervolgens inzicht in zijn/haar competenties, opleiding en ervaring. Het bedrijf kan dan beslissen om direct contract op te nemen. De kandidaat ontvangt altijd feedback bij een eventuele afwijzing van Jobtease. De kandidaat kan ook eerst anoniem feedback van de community vragen voor ze de sollicitatie versturen.