NIEUWS

Data van tien nieuwe gemeenten toegevoegd aan openspending.nl


Op het platform openspending.nl zijn vanaf vandaag de financiële gegevens van tien nieuwe gemeenten toegevoegd. Nadat de huishoudboekjes van Amsterdam en haar stadsdelen, de steden Utrecht, Den Haag en Enschede en de provincie Groningen inzichtelijk en onderling vergelijkbaar werden, zijn nu ook de financiële gegevens van Leiden, Leidschendam-Voorburg, Lelystad, Middelburg, Ommen, Purmerend, Roermond, Staphorst, Veenendaal en Zeist digitaal ontsloten.

Via het platform openspending.nl van Open State Foundation is het mogelijk gemaakt om uitgaven en inkomsten digitaal te ontsluiten en onderling te vergelijken. Daarnaast wordt de data opnieuw ontsloten en is alle data volledig te downloaden.

Schermafbeelding 2014-05-12 om 16.14.59

Met openspending.nl is het niet alleen mogelijk daadwerkelijke uitgaven tussen de stadsdelen te vergelijken ook kan tussentijds worden gezien of uitgaven in de pas lopen met de oorspronkelijke begroting.

Van de nieuw toegevoegde gemeenten, zijn de kwartaal- en jaarcijfers van 2009 tot heden ingeladen. Echter van de gemeente Leiden ontbreken voor 2009 en 2010 de begroting en de kwartaalcijfers van de gemeenten Ommen en Purmerend is de begroting niet zichtbaar omdat deze gemeenten er voor hebben gekozen bij de begroting niet de categorieën in te vullen. Dit is volgens de huidige regelgeving echter (nog) niet verplicht. Gemeenten zijn dit reeds wel verplicht voor de kwartaal- en jaarcijfers.

Van de gemeenten Middelburg, Roermond, Veenendaal en Zeist zijn de kwartaalcijfers beschikbaar en zijn de categorieën in de begroting ingevuld. De gemeenten Leidschendam-Voorburg, Lelystad en Staphorst doen het helemaal goed, daarvan zijn niet alleen de kwartaalcijfers beschikbaar en zijn de categorieën in de begroting ingevuld maar zijn ook de begrotingen per kwartaal beschikbaar.