NIEUWS

BikeCityGuide en Nostalgeo eerste winnaars Apps for Europe


BikeCityGuide en Nostalgeo zijn uitgeroepen als de eerste winnaars van Apps voor Europa, de eerste pan-Europese open data app competitie.De twee prijzen, een juryprijs en een publieksprijs werden uitgereikt op 1 april 2014, tijdens het FutureEverything festival in Manchester.

BikeCityGuide-image1BikeCityGuide is gemaakt door twee fietscouriers. De app helpt fietsers naar veilige en fietsvriendelijke routes met minder verkeer. Het biedt tours in de stad langs interessante bezienswaardigheden. Er wordt gebruik gemaakt van data van 30 steden en nieuwe steden worden constant toegevoegd. Er is een stemmogelijkheid waarbij fietsers aangeven welke stad ze graag toegevoegd willen zien.

slide-5-638

Nostalgeo kreeg de publieksprijs. Deze app combineert huidige straatbeelden met oude ansichtkaarten. Het maakt gebruik van bestaande open data en het laat mensen in Europa hun oude ansichtkaarten uploaden. Gebruikers kunnen een pad kiezen gebaseerd op oude kaarten en ansichtkaarten. Nostalgeo is gemaakt door Nazka Mapps.

De winnaars werden door een jury bestaande uit experts, investeerders en conferentiegangers gekozen uit 10 finalisten. De jury bestond uit Frank Kresin (vz.); Lily Ask Sakula; Paul Maltby; Paul O’Toole en Miquel Costa. De finalisten zijn geselecteerd uit de winnaars van lokale Europese business lounges en een online competitie. De winnaars kregen de mogelijkheid hun apps tentoon te stellen op FutureEverything en tijdens de internationale business lounge op FutureEverything hun werk te pitchen voor investeerders en anderen.

Neelie Kroes, vice-president van de European Commissie verantwoordelijk voor de Digitale Agenda zei: ‘Open data heeft een enorme potentie om innovatie en ondernemerschap in Europa te stimuleren. Deze apps laten zien dat open data niet een abstract concept is maar producten kunnen opleveren die levens verbeteren. Mijn felicitaties gaan naar BikeCityGuide and Nostalgeo `€“ waardige winnaars van de Apps for Europe competitie’.

Apps for Europe `€˜Turning Data into Business’ is een thematisch netwerk dat competities rondom open data organiseert, winnaars stimuleert om eigen ondernemingen te starten. Het project draagt bij aan het opendatabeleid van de Europese Commissie en stimuleert het hergebruik van overheidsinformatie en wetenschappelijke en culturele bronnen.