NIEUWS

Tien finalisten voor de business lounge op FutureEverything


De tien finalisten van de Apps for Europe competitie zijn bekend. Deze finalisten met open data apps mogen tijdens FutureEverything in Manchester (31 maart – 1 april 2014) pitchen in de International Business Lounge van Apps for Europe.De finalisten zijn in alfabetische orde:

1. BikeCityGuide

De app is gemaakt door twee fietscouriers. De app helpt fietsers naar veilige en fietsvriendelijke routes met minder verkeer. Het biedt tours in de stad langs interessante bezienswaardigheden. Er wordt gebruik gemaakt van data van 30 steden en nieuwe steden worden constant toegevoegd. Er is een stemmogelijkheid waarbij fietsers aangeven welke stad ze graag toegevoegd willen zien.

2. Carambla

Deze app helpt automobilisten om een parkeerplaats te zoeken in Belgie. Veel overlast wordt in steden veroorzaakt door zoekend verkeer. Met deze app wordt deze zoektijd beperkt en helpt daarmee CO2 te reduceren. Deze parkeerplek helpt mensen hun parkeerplaats te verhuren en parkeergarages hun bezettingsgraad te optimaliseren.

3. CarbonCulture

Een digitaal samenwerkingsplatform om meetbare energie en CO2 winst te behalen voor bedrijven, steden en gemeenschappen. Dit systeem wordt in het Verenigd Koninkrijk al gebruikt door overheden. CarbonCulture is een initiatief van More Associates.

4. Cloud’N’Sci.fi

Een marktplaats voor algoritme data als dienst waarmee ruwe data meer waarde oplevert. Het is een verzamelplaats van algoritmes en helpt met contract onderhandelingen tussen ontwikkelaars, bedenkers en bedrijven. Hiermee kunnen ontwikkelaars meer waarde halen uit data.

5. iKringloop

Deze app helpt gebruikers van hun zooi. Hiermee wisselen buurtgenoten al veel spullen in een handomdraai met elkaar uit. Ook kringloopwinkels, goede doelen, inzamelaars en gemeenten doen mee. In 3 stappen kunnen gebruikers spullen aanmelden, deze delen met geïnteresseerden en thuis laten ophalen.

6. Muse Open Source

Dit is een open source software platform om native iPad apps te publiceren voor digitale collecties met APIs. Het maakt een interactieve eindgebruikers ervaring en helpt data eigenaren te profiteren van sociaal cureren, valideren en delen en brengt nieuwe waarde en relevantie bij digitale collecties. Apps zijn al gemaakt met behulp van collecties en APIs van het Rijksmuseum en Europeana. Muse Open Source is gemaakt door Glimworm IT.

7. Nearhood

Een hyperlokaal media platform waar open data op buurtniveau bij elkaar komt. Het voorziet lokale ondernemngen van een realtime marketing kanaal en doet dienst als sociale dienst die buurtbewoners en buren met elkaar verbindt. Deze app is succesvol getest in buurten van Helsinki. Nearhood is gemaakt door Born Local.

8. Nostalgeo

Deze app combineert huidige straatbeelden met oude ansichtkaarten. Het maakt gebruik van bestaande open data en het laat mensen in Europa hun oude ansichtkaarten uploaden. Gebruikers kunnen een pad kiezen gebaseerd op oude kaarten en ansichtkaarten. Nostalgeo is gemaakt door Nazka Mapps.

9. OldMapsOnline

Met deze app en platform kunnen gebruikers historische kaarten ontdekken. Ze kunnen hiermee een virtuele reis in de tijd maken. Het vereenvoudigt toegang tot een enorme collectie van kaarten van culturele erfgoedinstellingen. De data is verrijkt met geografische lokaties met behulp van een online crowdsourcing techniek. OldMapsOnline is gemaakt door Klokan Technologies.

10. Second Take

Deze app haalt historische beelden op uit een publieke database gebaseerd op de lokatie van gebruikers. De beelden worden getoond over de live camera feed van de mobiele telefoon. De app maakt met een nieuw beeld een update van de geolokatie van het originele beeld. De gebruiker kan de twee beelden vergelijken, delen en een mashup bewaren en door andere beelden browsen die met de app zijn gemaakt.