NIEUWS

Ook Provinciale Staten verbergen stemgedrag


Ook het stemgedrag van provinciale statenleden is op veel provincie-websites verborgen. Ondanks dat de meeste provincies democratische basisinformatie, zoals besluitenlijsten, stemuitslagen en notulen publiceren, zijn er grote verschillen in de manier waarop provinciaal stemgedrag is af te lezen.Dat blijkt uit onderzoek (pdf) door Open State naar de beschikbaarheid en vindbaarheid van stateninformatie op 12 websites van Nederlandse provincies.

Zo heeft de provincie Friesland een aparte stemlijst, waar per statenlid te zien is hoe hij of zij gestemd heeft. In Noord-Brabant staat deze informatie in de notulen. Andere provincies bieden alleen informatie over het stemgedrag van partijen. De provincie Overijssel geeft alleen aan wanneer statenleden afwijkend stemmen. Namen worden daarbij echter niet genoemd. Onlangs publiceerde Open State de resultaten van een onderzoek naar de beschikbaarheid en vindbaarheid van raadsinformatie. De conclusie was dat veel gemeentelijke websites uiterst gebruiksonvriendelijk waren en citaten zijn niet vindbaar.

De twee provincies die hun websites goed op orde hebben zijn Noord-Holland en Gelderland. Zij bieden heldere links en per vergadering is overzichtelijk te zien welke informatie beschikbaar is. Provincies waar informatie minder toegankelijk is zijn Overijssel, Zeeland en Limburg. Zo gebruikt Limburg drie verschillende informatiesystemen wat informatie moeilijk vindbaar maakt.

Er is geen open, gestructureerde machine-leesbare standaard waarmee provinciale stateninformatie in een gebruikersvriendelijke vorm kan worden aangeboden. Zes provincies hebben een open data portaal maar provinciale stateninformatie is daar geen onderdeel van.

`€˜Als burgers en journalisten pas na eindeloos zoeken en veel gedoe kunnen zien wat statenleden doen, tast dat het democratisch gehalte van het provinciaal bestuur aan. Notulen van provinciale statenvergaderingen, stemmingen, besluitenlijsten, de begroting en daadwerkelijke uitgaven dienen eenvoudig online vindbaar te zijn’, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State. `€˜Het gaat hier om basisinformatie van de democratische rechtsstaat’.

Open State roept provincies daarom op stateninformatie online te publiceren in een gestandaardiseerde en gestructureerde machine-leesbaar formaat. Als de overheid wil dat burgers meer betrokken worden dan zal de informatie achterstand tussen burgers en overheden verkleind moeten worden.

Rapport: Op zoek naar de regionale stem: Een onderzoek naar digitale basisinformatie van de provinciale democratie (pdf)

Dataset: Provinciale democratische basisinformatie (CSV)