NIEUWS

Een belangrijke mijlpaal : Open Cultuur Data Challengers


Het vinden van een interessante open cultuur dataset is een lastig onderdeel bij het maken van een nieuwe innovatieve applicatie. Dit jaar starten we met een nieuwe aanpak van het ontsluiten van open cultuur en erfgoed data en het stimuleren van creatief hergebruik.

Wil je alle schilderijen uit de Gouden Eeuw combineren in een dataset? Geen probleem. Wil je een app bouwen rond de Tweede Wereldoorlog? Je hoeft niet lang meer te zoeken naar specifieke datahouders maar je kunt de data van het Anne Frank Huis, het Rijksmuseum en het Nationaal Archief en andere instellingen vinden die de afgelopen jaren zijn toegetreden tot Open Cultuur Data.

Op basis van de succesvolle ontsluiting van cultureel erfgoed datasets en diverse hackathons en competities sinds 2009, starten we een nieuwe fase in de beweging om cultuur data te openen. Met meer dan 34 open cultuur datasets met daarin 29 miljoen records, 1.6 miljoen beelden, teksten , geluiden en video’s, is het tijd om deze datasets uit te breiden, te verrijken en bij elkaar te brengen.

Onderdeel van onze nieuwe benadering van open cultuur data is de bouw van een nieuw open platform door het Instituut voor Beeld en Geluid waarin alle bestaande en nieuwe open cultuur datasets worden geïntegreerd. De technische infrastructuur heeft een multidimensionale, rijke en gevarieerde content en het beste van dit alles is, het is volledig open. Dit platform wordt het vlaggenschip van open cultuur data. Het geeft ontwikkelaars de ongekende mogelijkheid om datasets te combineren uit verschillende musea, archieven en andere culturele erfgoedinstellingen.

Om het nieuwe open platform en bestaande open cultuur data aan te vullen, organiseert Kennisland een masterclass voor datahouders van culturele instituties. Datahouders en experts worden begeleid bij het ontsluiten van hun rijke cultuur data. De inschrijvingen zijn inmiddels gesloten. Het Van Gogh Museum, het Anne Frank Huis en diverse andere culturele instellingen en archieven behoren tot de nieuwe deelnemers. Deze open, rijke en gevarieerde data en content is niet alleen een weldaad voor ontwikkelaars waarmee ze geweldige apps kunnen bouwen, maar ook voor alle erfgoedinstellingen en bezoekers. Stel je voor wat scholen en ondernemers kunnen doen en met zo’n open cultuur data platform.

In 2011 hebben de open data ontwikkelaars gemeenschap Hack de Overheid en het Innovators Netwerk Erfgoedsector de krachten gebundeld en lanceerde zij het Open Cultuur Data netwerk. Binnen drie maanden identificeerden en beschreven zij acht open datasets van zes open cultuur dataleveranciers. Op een hackathon, georganiseerd door Open State en haar Hack de Overheid gemeenschap presenteerden datahouders van het Rijksmuseum, EYE Film Instituut en het Nationaal Archief diverse datasets. Aan het einde van de dag werden 13 apps gepresenteerd.

Kort daarna werd een masterclass georganiseerd met Open Cultuur Data-partner Kennisland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid waarin 17 Nederlandse culturele instellingen aan deelnamen. Na nog een hackathon werd een nieuwe competitie georganiseerd, resulterend in 27 apps, waaronder de bekroonde Muse app and Histagram. De API van het Rijksmuseum met zijn bekende collectie met 125.000 hoge resolutie foto’s was het meest populair. Deze dataset werd gebruikt in negen van de 27 apps die voor de competitie werden ingediend.

Dit jaar gaan we met het rijkste bestaande open cultuur data platform op zoek naar de next generation open cultuur apps. We laten het competitie concept achter ons en lanceren de Open Cultuur Data Challenge. Een gerenommeerde jury zal slechts vier app-voorstellen selecteren die vervolgens onder begeleiding van Open State worden gebouwd. Deze methode garandeert dat de beste next generation toepassingen worden gebouwd en dienen als de beste voorbeelden van het gebruik van het nieuwe platform.

Binnenkort verschijnt hier en via opencultuurdata.nl en hackdeoverheid.nl meer informatie over de challenge.

Open Cultuur Data Challengers is een initiatief van Open State, Kennisland en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Open Cultuur Data Challengers is mede mogelijk gemaakt met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.