NIEUWS

Diplotwoops: Wat verwijderde tweets van diplomaten zeggen over Oekraïne


Verwijderde Twitter-berichten van diplomaten en ambassades tonen een andere kant van de crisis in Oekraïne. Open State lanceert vandaag Diplotwoops.org een database van verwijderde, verloren en weer gevonden tweets van diplomaten.

diplotwoopsOp donderdag 20 februari j.l., verwijderde de Russische ambassade in Estland een bericht waarin het de Estlandse president Toomas Hendrik Ilves (@IlvesToomas) beschuldigt van het verergeren van de crisis in Oekraïne en van het verspreiden van leugens via Twitter. Eerder verwijderde de Britse vertegenwoordiger bij de OVSE en de Britse ambassade in Berlijn een retweet van de Britse Minister van Buitenlandse Zaken William Hague waarin hij twitterde: ‘Geweld tegen vreedzame demonstranten is onacceptabel en de Oekraïense regering moet ter verantwoording worden geroepen’. In plaats daarvan twitterden ze de meer op dialoog gerichte verklaring van de OVSE.

Een verwijderde tweet van de Russische ambassade in Finland onthult dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou een Twitter-bericht heeft weggehaald met wat lijkt op een uitspraak van de Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov: ‘De gebeurtenissen in Oekraïne wekken diepe bezorgdheid. We hebben herhaaldelijk gewaarschuwd tegen een dergelijke gang van zaken’.

Twee weken geleden, haalde Geoffrey Pyatt, de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne een retweet van journalist Julian Pecquet van The Hill waarin hij twittert dat het Witte Huis de schuld bij Rusland legt voor het lekken van een telefoongesprek tussen Pyatt en de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland waarin ze zegt: ‘Fuck the EU’.

Diplomaten kunnen denken dat hun verwijderde berichten voorgoed zijn verdwenen. Niet op Diplotwoops.org waar deze tweets weer zichtbaar worden. Diplotwoops.org komt voort uit Politwoops, geboren tijdens een Hack de Overheid hackathon. `€˜Twoops’ zijn twitterberichten die eigenlijk niet voor een groot publiek waren bedoeld. Wat begon met Nederlandse parlementariers en gemeenteraadsleden is inmiddels uitgerold in 26 landen. In 2012 lanceerde de Amerikaanse Sunlight Foundation in samenwerking met Open State de Amerikaanse versie van Politwoops. In dat jaar werd Politwoops uitgeroepen tot een van Time’s 50 Best Websites.

Andere recente Diplotwoops

Eitvydas Bajarunas, de Litouwse ambassadeur in Zweden stoorde zich aan het gebruik van Sovjet symbolen bij de opening van de Winterspelen in Sotsji. De Europese vertegenwoordiging in India liep alvast vooruit op Europese integratie enverwijderde een tweet waarin het zich afvraagt hoeveel medailles de EU zou winnen als ze als een team mee zou doen aan de Olympische Spelen. De Russische ambassade in India verwijderde een Twitter-bericht waarin ze melding maakt van het feit dat de Russen de langst betaalde vakanties en de meeste vrije feestdagen ter wereld hebben. De Griekse ambassade in Londen verwijderde een tweet met een link naar een artikel in The Guardian en eist de terugkeer van een bijzondere verzameling sculpturen van het Parthenon van de Atheense Akropolis die zich vanaf 1816 in het British Museum in Londen bevinden. De film ‘The Monuments Men’ gaat over een groep kunstkenners dat de door de nazi’s gestolen kunstwerken moet terugvinden. De Rwandese ambassade in Den Haag verwijderde een retweet van Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma waarin hij verwijst naar een ontmoeting met een parlementaire delegatie uit Rwanda maar ook de term genocide in voorkomt.