NIEUWS

Hackathon Publieke Omroep


hackathon publieke omroep

Op 9 november organiseren Open State en ontwikkelaars-netwerk Hack de Overheid in samenwerking met de Nederlandse Publieke Omroep, STER en het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid een hackathon op het mediapark in Hilversum.Samen met programmamakers, designers en programmeurs wordt de hele dag door meer dan twintig teams gestreden in een competitie. Gedurende deze dag worden applicaties en tools ontwikkeld die een digitale bijdrage leveren aan de programma’s van de publieke omroep.

De dag wordt geopend met een column van technoviking Alexander Klöpping. Vervolgens zijn er workshops over datajournalisme, relevante reclame en perfecte platformen. Daarin wordt besproken hoe de publieke omroep open data kan toepassen en welke kansen en mogelijkheden gecreëerd kunnen worden.

Er zijn teams onder leiding van Rachid Finge (NOS), Jasper Koning (VPRO / Tegenlicht), Just Vervaart (VARA Spotvogels), Lisette Elstgeest (Radio 4 Hart en Ziel), Karin Wijkmans (Wetenschap24), Brenno de Winter (Pownews), Gerard Ekdom (Join the Beat) en Michiel Veenstra (3fm Serious Request).

De afgelopen weken zijn er al verschillende verzoeken gedaan aan de Hack de Overheid gemeenschap. Parallel daaraan heeft Open State ervoor gezorgd dat diverse datasets van de publieke omroep zijn ontsloten. Zo zijn de STER reclames van 2012 en 2013, open archiefmateriaal van Beeld en Geluid op Open Beelden, de Radiobox API, ondertiteling T888, 3 op Reis, Willem Wever en de Nationale Nieuwsquiz, Spotvogels en de TV programma omschrijvingen. Verder liggen nog in het verschiet POMS (de radiobox van de TV) en (video) fragmenten metadata van Incontxt.nl.