NIEUWS

CoronAlert bundelt lokale en regionale coronamaatregelen


Open State Foundation lanceert vandaag in bèta CoronAlert; een platform waarop berichten over de vele lokale en regionale coronamaatregelen worden gebundeld en doorzoekbaar gemaakt. En waarop bovendien iedereen de maatregelen die gelden in de eigen woonplaats kan opzoeken. Ook sturen we desgewenst een alert bij veranderingen.

Is het gemeentehuis weer volledig open? Mag ik naar het zwembad? En waar kan ik terecht voor financiële steun?

Op lang niet al dit soort vragen bestaat een eenduidig antwoord, want regionaal en lokaal kunnen de regels en maatregelen nogal verschillen. Met CoronAlert doen we binnen deze crisis wat Open State Foundation nou eenmaal doet: orde, transparantie en controleerbaarheid bevorderen in een versnipperde en niet altijd even toegankelijke informatiehuishouding door – in dit geval – decentrale overheden.

Hoe werkt CoronAlert?
Op CoronAlert.nl kun je op twee manieren zoeken: eenvoudig en uitgebreid.

  • Als je gewoon wil weten welke maatregelen op jou van toepassing zijn ga je naar ‘bekijk mijn woonplaats’. Daar kies je je gemeente. CoronAlert selecteert dan zelf ook de provincie en de veiligheidsregio waarin je woont, als je die resultaten niet wil zien kun je ze uitvinken. Onderaan de pagina vind je de laatste berichten over coronamaatregelen uit jouw gebied. Wil je vanaf nu op de hoogte blijven? Vul dan je e-mailadres in en je ontvangt een bericht zodra er iets wijzigt.
  • Ben je geïnteresseerd in de verschillen tussen regio’s? Kies dan ‘ik ben journalist/ onderzoeker’. Op deze pagina vind je wat meer zoekopties. Zo kun je meerdere bronnen tegelijk selecteren, en ook binnen de resultaten zoeken op trefwoorden (eg. ‘ondernemers’ of ‘markt’). Ook hier kun je instellen dat je per e-mail alerts wil ontvangen bij nieuw nieuws.

Waarom CoronAlert?
Sinds de ‘intelligente lockdown’ die in maart werd afgekondigd en de geleidelijke versoepelingen daarvan, hebben we zowel te maken met regels die landelijk worden afgekondigd, als met richtlijnen waarop lokale overheden naar eigen inzicht hun aanvullende maatregelen moeten baseren.

Onze land is immers door het subsidiariteitsbeginsel zo ingericht dat lokale overheden zoveel mogelijk zelf maatregelen moeten kunnen opleggen die zij noodzakelijk achten voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid, het beschermen van de volksgezondheid, of de ondersteuning van bijvoorbeeld lokale ondernemers of minima.

Heldere communicatie
Juist omdat dit een situatie is zonder precedent, is heldere, complete communicatie en vergaande transparantie van besluitvorming van vitaal belang. En die helderheid kan beter, zo constateerden we toen we in de voorbije maanden probeerden grip te krijgen op alle regels en (steun)maatregelen in gemeenten, provincies en veiligheidsregio’s.

Iedere decentrale overheid communiceert op zijn eigen manier, en nergens is de informatie centraal doorzoekbaar – wat analyse en controleerbaarheid ervan moeilijk maakt. Dat probleem willen we met CoronAlert oplossen, zeker met het oog op de mogelijke nieuwe golf van maatregelen en/of regionale lock downs.

Feedback welkom
CoronAlert staat ‘live’ sinds 7 juli, in beta. Dat betekent dat we de puntjes nog op de i moeten zetten en feedback meer dan welkom is. Weet ons te vinden via contact@openstate.eu.

Technische details
De data op CoronAlert wordt vier keer per dag bijgewerkt. 

De code voor het platform is open source en staat op GitHub, we hebben het vrijgegeven onder de GNU Lesser General Public License v3. De documentatie is vrijgegeven onder de Creative Commons Attribution 4.0 International-license.

We hebben ondersteuning voor Docker, zodat je het zelf kan draaien. Aan beter documentatie wordt gewerkt. Neem contact op als je er iets mee gaat doen, we helpen je graag verder. Overige details vind je hier.

CoronAlert is mogelijk gemaakt dankzij steun van het SIDN Fonds.


Ons werk steunen? Dat is heel welkom

Open State Foundation draagt op veel manieren bij aan een open overheid, en een gelijke toegang tot overheidsinformatie voor iedereen. Door data te ontsluiten, toepassingen te maken, te adviseren, op te leiden en het stimuleren van hergebruik van overheidsdata dragen we bij aan een vitale democratie. Wil je ons helpen bij deze missie? Heel graag. We kunnen een eenmalige of periodieke donatie goed gebruiken.

(NB. Open State Foundation heeft de ANBI-status waardoor donateurs hun gift mogen aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting.)