NIEUWS

Explosieve groei gebruik open data CBS: goed nieuws maar ook nog stappen te zetten


Goed nieuws vanuit het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS): het gebruik van haar open data is in de afgelopen jaren explosief gestegen. Slechts vier jaar geleden startte het CBS met een open dataportaal, en inmiddels is de open data in de eerste twee maanden van 2019 meer dan 12 miljoen keer opgevraagd. In januari 2019 waren er meer opvragingen dan in heel 2017.

Dit laat zien dat de vraag naar open data groot is, en dat wanneer een publieke instelling goed communiceert over welke data er is, én inspireert wat er mee kan gebeuren, er mooie resultaten geboekt kunnen worden.

Open Spending

Open State Foundation is ook een afnemer van open data van CBS. We maken op het platform Open Spending en de Open Spending Lijstjesmaker de huishoudboekjes van gemeenten, provincies en waterschappen inzichtelijk. Handig als je wil kijken hoe jouw overheid zijn geld uitgeeft en dit ook wil vergelijken en benchmarken met andere overheden. Vrijwel alle data die we hiervoor gebruiken komt via het CBS.

Licentie voor CBS open data

Wel zijn er ook nog grote stappen te maken bij het CBS en open data. Open State vindt het onwenselijk dat het CBS er voor kiest om een Creative Commons Naamsvermelding (CC BY) licentie toe te passen op de data. Dit impliceert dat het CBS auteursrecht heeft op de feitelijke informatie die ze delen. Feiten zijn echter niet auteursrechtelijk beschermd. Open State roept dan ook op om de meer gebruikelijke CCO (Publieke Domein Verklaring) toe te passen. Door CC BY te gebruiken legt het CBS onnodige belemmeringen op aan hergebruikers.

CBS en vervoersdata

Daarnaast hoopt Open State samen met stichting OpenGeo dat data over gebruik van het openbaar vervoer snel beschikbaar komt via het CBS. Momenteel is waardevolle informatie over het gebruik van het OV namelijk alleen op te vragen bij TransLink Systems (TLS) en die weigeren tot op heden vrijwel alle dataverzoeken. Staatssecretaris van Veldhoven heeft echter laten weten dat TLS en CBS werken aan een intentieverklaring om snel meer mobiliteitsdata via het CBS als open data aan te bieden.

Wil je meer weten over hoe Open State Foundation ontsluiting en hergebruik van open data aanjaagt? Neem contact op!