NIEUWS

Waar is mijn kolfruimte?


Kolven in een serverruimte

Door: Leydi van den Braken 

Week 40 is traditioneel borstvoedingsweek in Nederland, daarom is deze blog speciaal voor alle nieuwe moeders. Of je nu van data houdt of niet, dit is voor jullie (en natuurlijk voor alle andere geïnteresseerden).

Elke nieuwe moeder herkent het wel: eindelijk heb je die belangrijke (werk)afspraak in een andere stad, maar waar kun je kolven? Hiervoor heb je informatie nodig over (openbare) kolfruimtes, waar kun je die informatie vinden?

Kolven als brug tussen zorgen voor je baby en werken

Wat veel mensen niet beseffen is dat borstvoeding geven alleen vol te houden is, als er ook gekolfd wordt. Door te kolven kun je melk uit de borsten pompen en dit opvangen om later aan je baby te geven. Kolven is de brug die het mogelijk maakt om zorgen voor je kindje te combineren met zorgen voor jezelf en met werk. Dat is na de initiële kraamperiode ontzettend belangrijk. Kolven maakt het mogelijk om ergens heen te gaan zonder je baby.

Toen ik na mijn verlof weer begon met werken, heb ik ondervonden dat het hebben van toegang tot een prettige kolfruimte van groot belang is bij het volhouden van het geven van borstvoeding. In de arbeidstijdenwet is al opgenomen dat een vrouw tot 9 maanden na de geboorte van haar baby recht heeft om borstvoeding te geven of te kolven, tot 25% van de werktijd, volledig doorbetaald. Uit onderzoek van 24baby blijkt dat 1 op de 8 vrouwen tegen de wet in gekort wordt op salaris vanwege het gebruiken van het kolfrecht.

De werkgever moet een nieuwe mama ook letterlijk ruimte geven om te kolven. Er zijn wettelijke eisen aan een kolfruimte, deze moet schoon zijn en privacy bieden, er moet een fijne stoel staan en er moet een koelkast beschikbaar zijn. Helaas blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu dat 2 op de 3 vrouwen moet kolven op plekken die niet voldoen aan de wettelijke eisen. Dit is prachtig vastgelegd door fotografe Floor Fortunati in haar reportage Melk in de Meterkast.


Foto: Floor Fortunati

Waar kan ik kolven onderweg?

Op een vaste werklocatie is kolven door de wet geregeld en kun je als nieuwe moeder in ieder geval terugvallen op je rechten. Het wordt anders als je voor je werk veel moet reizen of geen vaste werklocatie hebt. Zo heb ik al gekolfd bij mijn afspraken op kantoor en ook wel eens een afspraak af moeten zeggen omdat er geen kolfruimte aanwezig was voor mij.

Ik kan me voorstellen dat meer moeders tegen dit probleem aanlopen en daarom wil ik graag dat er een database komt met alle (openbare) kolfruimtes in Nederland. Welke werkgevers hebben een kolfruimte ter beschikking? En is er geen openbare kolfruimte in de buurt, zou dan de overheid dit moeten faciliteren? Er zijn genoeg opties om mobiele kolfruimtes te plaatsen om zo kolven overal beschikbaar te maken. En hoe zouden we deze vindbaar kunnen maken? Kolven op onhygiënische plekken of plekken zonder privacy moeten verleden tijd worden.

Alle belangrijke data voor nieuwe moeders op één plek

In de ideale wereld zijn voldoen alle kolfruimtes aan de wet, zijn kolfruimtes beschikbaar binnen een acceptabele afstand van elkaar en zijn kolfruimtes beschikbaar voor bezoekers. Bovendien houdt de overheid informatie over waar er kolfruimtes zijn bij en ontsluit ze deze als open data. Daarnaast wordt deze data verder aangevuld met borstvoedingsvriendelijke locaties, locaties waar je flesjes kun warmen en waar verschoningsplekken zijn, als een algemene ontsluiting van data die belangrijk is voor nieuwe moeders.

Om stappen te maken in de juiste richting hebben we moeders, sociale partners en open data-liefhebbers nodig om lawaai te maken richting het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, richting gemeenten en richting werkgevers. Wil je meedenken? Neem dan vooral contact op met mij: leydi@openstate.eu.