NIEUWS

Civic tech project PoliFLW helpt bij het volgen van duizenden lokale politici


Terwijl op lokale volksvertegenwoordigers een zware verantwoordelijkheid rust doordat gemeenten er steeds meer taken bij krijgen, kampt de journalistiek met te weinig middelen en tijd om deze lokale politici goed te kunnen volgen. Digitale hulpmiddelen kunnen daarbij helpen. Open State Foundation lanceert daarom vandaag het civic tech project PoliFLW.

Met PoliFLW kost het journalisten, lokale belangenbehartigers en minder tijd om de uitlatingen van politieke partijen en politici te volgen. Hiermee helpen we journalisten om grote groepen politici, waaronder meer dan tienduizend lokale volksvertegenwoordigers die normaal niet in beeld waren, gelijktijdig te volgen in wat zij in het openbaar zeggen.

Prototype

PoliFLW bestaat momenteel uit een prototype met meer dan 530.000 artikelen van meer dan 3.000 bronnen, bestaande uit websites en Facebookpagina’s van lokale afdelingen van landelijke politieke partijen. Vier keer per dag vindt een update met recente artikelen plaats. Met PoliFLW kunnen gebruikers niet alleen zoeken in deze artikelen maar ook de zoekresultaten filteren op datum, locatie, politicus en politieke partij, onderwerp en sentiment.

Om het filteren op politici en politieke partijen mogelijk te maken maakt PoliFLW gebruik van een ‘named-entity recognition’ algoritme. Dit zorgt ervoor dat je kunt filteren op een politicus of politieke partij, ook al wordt de naam van een partij of politicus op verschillende wijzen gespeld. Om het algoritme te verbeteren krijgen gebruikers soms een melding in een artikel met de vraag of de juiste persoon, partij of onderwerp is herkend. De sentiment analyse bestaat uit de mate van polariteit en subjectiviteit. Dit systeem is ontwikkeld in samenwerking met afstudeerders informatica Joost Rothweiler en Max van Zoest van de Technische Universiteit Delft, onder begeleiding van professor Catholijn Jonker.

Het civic tech project PoliFLW is ontwikkeld door Open State Foundation en is nog volop in ontwikkeling. Daarom stelt de organisatie feedback op prijs zodat gebruikers zo goed mogelijk kan helpen. Op dit moment worden met PoliFLW artikelen verzameld van alle lokale afdelingen van 9 landelijke politieke partijen: VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en de SGP. In de toekomst wordt het aantal politieke bronnen uitgebreid met andere nationale en lokale politieke partijen.

De ontwikkeling van het prototype PoliFLW werd mogelijk gemaakt door steun van het Google Digital News Initiative.