NIEUWS

HackaLOD: Culturele linked open data hackathon op 9 en 10 februari, Amsterdam

Het Rijksmuseum, de Koninklijke bibliotheek en het Netwerk Digitaal Erfgoed organiseren de culturele linked open data hackathon, de HackaLOD, op 9 en 10 februari in de Posthoornkerk te Amsterdam.

In deze nieuwe editie van de HackaLOD sluit het Rijksmuseum aan bij de organisatie, gericht op het vergroten van de zichtbaarheid van digitale collecties. In de Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam wordt er op een unieke locatie twee dagen gewerkt aan nieuwe apps, visualisaties en andere innovaties met behulp van culturele digitale collecties en linked open data als ingrediënten.

Het Rijksmuseum wist internationaal in 2013 de toon te zetten voor culturele instellingen met het zonder beperkingen beschikbaar stellen van de digitale collectie. Het Netwerk Digitaal Erfgoed is een samenwerkingsverband van culturele instellingen die collecties digitaal duurzaam willen bewaren , gebruiken en zichtbaar maken. De Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek van Nederland, is een van de initiatiefnemers en zet zich in voor betere zichtbaarheid van digitale collecties van erfgoedinstellingen in Nederland.

Datasets

Voor de HackaLOD zijn er diverse data beschikbaar waaronder collecties met gescande historische kranten, ANP berichten, boeken, brieven, schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, foto’s van historische objecten, momenten en monumenten. Daarnaast zijn er datasets die een overzicht bieden van boeken en auteurs, kunstwerken en kunstenaars, kunstvormen, locaties en periodes. Met het gebruik van Linked Data zijn deze data en digitale collecties onderling te verbinden, waardoor er nieuwe toepassingen mogelijk worden.

Prijzen

Hackers kunnen een tweetal prijzen winnen. De hoofdprijs is 1.000 euro en wordt toegekend door een jury. De bezoekers van het symposium kiezen de winnaar van de publieksprijs van 500 euro. Beide prijzen worden beschikbaar gesteld door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Meer informatie en aanmelden

Geïnteresseerde hackers kunnen registreren op Hackalod.com. Eten, drinken en een slaapplaats worden uiteraard verzorgd. Voor overige geïnteresseerden en erfgoed professionals op het gebied van digitaal cultureel erfgoed wordt er tevens op zaterdag 10 februari er een Symposium georganiseerd. Dit Symposium sluit tevens aan bij de prijsuitreiking van de HackaLOD 2018, aanmelding hiervoor kan hier.