NIEUWS

Openheid EU besluitvorming centraal op eerste TransparancyCamp Europe


Op 1 juni 2016 organiseert Open State Foundation samen met het Nederlandse EU Voorzitterschap de allereerste Europese versie van TransparencyCamp (TransparencyCamp Europe). Op deze unconference bepalen deelnemers, ontwikkelaars, ambtenaren, journalisten en activisten uit heel Europa, zelf het programma. Alleen het overkoepelende thema staat vast: transparantie en open data binnen de Europese Unie.

Sprekers zijn onder andere Mar Cabra (International Consortium of Investigative Journalists), bekend van de Panama Papers, Chris Taggart (OpenCorporates) en Alex Brenninkmeijer (Europese Rekenkamer). Zij gaan in op het belang van een open overheid om Europese beleidsprocessen inzichtelijker te maken voor iedereen.

Lightning talks

Tijdens het programma zijn er zogenoemde lightning talks. Dat zijn korte presentaties van ongeveer 10 minuten. Hier zal onder andere ook Mar Cabra spreken. Zij is hoofd van de Data en Research eenheid van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), de organisatie van onderzoeksjournalisten die de informatie uit de Panama Papers online heeft gezet.

Andere aanwezigen zijn o.a. Ryan Heath, senior EU correspondent van POLITCO; Robert de Groot, DG Europese Zaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken; Marietje Schaake, lid van het Europees parlement; Oscar Kneppers, oprichter en ceo van Rockstart en Kat Duffy, directeur Sunlight Labs van Sunlight Foundation.

Programma

In Pakhuis de Zwijger komen op 1 juni bijna 400 mensen uit heel Europa samen om te discussiĆ«ren over transparantievraagstukken en over hoe Europese overheidsdata slim toegankelijk en bruikbaar te maken. De dag zal beginnen met een aantal lightning talks, gevolgd door een open sessies die deelnemers zelf invullen. Tijdens lunch volgen wederom een aantal lightning talks en zullen finalisten van de Europese app competitie hun apps pitchen aan een vakjury. ’s Middags vindt de tweede ronde open sessies plaats. Bij het sluiten van de dag zal tevens de uiteindelijke winnaar van een Europese app competitie bekend gemaakt worden.

In de aanloop naar TransparencyCamp Europe is een online app competitie georganiseerd door Open State Foundation en het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Ook zijn in een aantal Europese hoofdsteden lokale hackathons en diplohacks georganiseerd waar programmeurs met Europese open data nieuwe apps hebben gemaakt. Deze tools helpen om de toegang tot informatie van de EU en nationale overheden te verbeteren. De winnaars van deze wedstrijden zullen tijdens TransparencyCamp Europe hun apps presenteren. Registreren kan nog via deze link.

logo-tceu