NIEUWS

TransparencyCamp Europe komt naar Amsterdam


Met de komst van TransparencyCamp Europe maken ontwikkelaars, ambtenaren, journalisten en activisten uit heel Europa, Europese besluitvorming inzichtelijk.

Vandaag lanceert Open State Foundation samen met het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie een reeks van evenementen: een Europese online app competitie, hackathons in een aantal Europese steden en TransparencyCamp Europe, een unconference over open overheid die in juni plaats zal vinden in Amsterdam.

Unconference: TransparencyCamp Europa

Op 1 juni a.s. vindt TransparencyCamp Europe plaats in Amsterdam. Deze unconference voor open overheid brengt programmeurs, beleidsmakers, journalisten en activisten uit heel Europa bijeen om te praten over transparantie, open data en over verschillende slimme manieren van hergebruik van Europese overheidsgegevens.

App Competition

In de aanloop naar TransparencyCamp Europa, is tevens vandaag een online Europese app competitie gelanceerd om Europese besluitvorming meer toegankelijk te maken voor Europeanen. Met grotere hoeveelheden beschikbare open data, moet informatie van overheden meer bruikbaar en begrijpelijk worden.

De komende maanden zullen in diverse Europese hoofdsteden, zoals Berlijn, Londen, Brussel en Wenen lokale hackathons worden georganiseerd. De winnaars van deze hackathons en de vijf beste inzendingen van de online app competitie komen naar Amsterdam in juni, waar de winnaars bekend worden gemaakt tijdens TransparencyCamp Europe.

‘Ik heb groot vertrouwen in de creativiteit en innovatiekracht van burgers om ons met technologie te verrassen en apps te ontwikkelen die meer inzicht geven in Europese besluitvorming en die beter gebruik maken van de reeds beschikbare open data’, aldus Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders.

‘Overheden moeten zich afvragen welke data burgers echt willen’, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation. ‘Deze evenementen en de applicaties die ze opleveren, kunnen als katalysator dienen voor het verbinden van burger en Europese Unie. Burgers zullen steeds meer transparantie eisen en de EU zal hierop een antwoord moeten geven’.