NIEUWS

Overeenkomst met Twitter over Politwoops


Twitter en Open State Foundation hebben vandaag een overeenkomst gesloten over Politwoops. Een akkoord is bereikt waarmee Open State Foundation kan doorgaan met het publiceren van verwijderde tweets van politici via Politwoops.De overeenkomst is bereikt na meerdere overleggen gedurende de afgelopen twee maanden tussen Twitter en digitale transparantie organisaties Open State Foundation, Sunlight Foundation en digitale rechten organisatie Access Now.

In augustus blokkeerde Twitter toegang voor Politwoops, een archief van verwijderde twitter-berichten van politici. Politwoops, een project van de Nederlandse Open State Foundation in meer dan 30 landen. Met het akkoord wordt de toegang van Open State Foundation tot Twitter’s API nu hersteld.

‘Dit akkoord is goed nieuws voor degenen die overtuigd zijn dat de wereld meer transparantie nodig heeft’, zei Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation. ‘Onze eerste stap is nu om Politwoops weer aan te zetten waarmee het publiek in staat wordt gesteld publieke uitspraken van politici te kunnen blijven zien. Onze ambitie is om Politwoops de komende tijd uit te breiden naar nog meer landen’.

Sinds 2010 heeft Open State Foundation Politwoops gelanceerd in meer dan 30 landen, inclusief de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Tunesië, Egypte en Turkije. In 2014 lanceerde Open State Foundation een zelfde tool om verwijderde berichten van diplomaten en ambassades openbaar te maken, Diplotwoops. Deze websites zijn vaak gebruikt door journalisten over de hele wereld.

In oktober riepen meer dan 50 transparantie en digitale rechten organisaties verspreid over vijf continenten, waaronder Access Now, Sunlight Foundation, Human Rights Watch en de Electronic Frontier Foundation in een open brief aan Twitter op om de toegang tot Twitter’s API te herstellen.

De komende tijd zal Open State Foundation zich inzetten om Politwoops weer aan te zetten in de meer dan 30 landen waar Politwoops de afgelopen vijf jaar is gelanceerd. Tegelijkertijd is Open State Foundation op zoek naar ondersteuning om Politwoops uit te breiden in meer landen.