NIEUWS

Nuse winnaar van NPO Backstage app-competitie


Nuse, een journalistieke research app is de winnaar van de NPO Backstage app-competitie. Open State organiseerde deze competitie in opdracht van de NPO. Op vrijdag 25 september werden alle apps gepitcht door hun makers. Laurens Vreekamp, die Nuse samen met een team van ontwikkelaars bedacht, won 3.000 euro om hun idee verder te ontwikkelen. Op de tweede plaatst eindigde LessonUp van Kars Veling en zijn team. Zijn wonnen 2.000 euro. Backstage Insights van onder andere Raymond Hoofman ging met de derde prijs van 1.500 euro naar huis. De vierde prijs van 1.000 euro ging naar Dirk Kloosterboer die Trends bedacht.

Hieronder zijn de (korte) omschrijvingen van alle apps te vinden.

Nuse (Laurens Vreekamp)
Nuse is een researchplatform voor journalisten. Voor journalisten die onderzoek doen voor een nieuw stuk/item/artikel, is Nuse een researchplatform dat toegang biedt tot bestaande nieuws-databases in tekst, audio/video. Nuse gebruikt hiervoor de NPO Backstage API. Anders dan bijv. Twitter of Facebook kun je de databases direct raadplegen, in een overzicht en kun je de relevante resultaten in je eigen dossiers opslaan, annoteren en met collega’s delen.

Nuse

LessonUp (Kars Veling)
Met LessonUp maak je superleuke lessen. Met video’s, afbeeldingen, handige sites, je eigen slides en interactieve quizvragen waarbij je leerlingen mee kunnen spelen op hun smartphone. Je stelt het zelf samen en bewaart alles bij het onderwerp dat je behandelt. Dan staat het direct klaar om in de klas te gebruiken. De data van de Publieke Omroep maakt zo lessen voor kinderen rijker.

LessonUp

Backstage Insights (Raymond Hoofman)
Met behulp van de Backstage API kunnen allerlei interessante vragen beantwoord worden. Zo is beschreven hoe met behulp van de API de populariteit van politici in de media kan worden gemeten en hoe vaak Amsterdamse stadsdeel politici voorkomen in de landelijke media. Backstage Insights gaat een stap verder. Met Backstage Insights analyseer je de NPO Backstage data gebruik makend van de belangrijkste metrieken uit data science. Backstage Insights is als het ware de Google Analytics voor de Nederlandse publieke media.

Insights

Trends (Dirk Kloosterboer)
De app gaat over de rol van de publieke omroep in de samenleving. Wat zegt het dat thema’s als TTIP of het basisinkomen pas relatief laat aandacht krijgen van de NPO, terwijl het zoekgedrag bij Google suggereert dat die onderwerpen al een tijdje in de belangstelling stonden? Maakt de NPO zich wel voldoende los van de gevestigde denkkaders? En wat valt er te zeggen over onderwerpen waar de NPO juist relatief vroeg al aandacht aan besteedde, zoals de Arabische Lente? Trends maakt het inzichtelijk.

trends

NPO Geo Finder (Jonathan Klaiber)
Met deze app kun je via een locatie en NPO item opzoeken. Bijvoorbeeld, je komt uit Haarlem en je wil weten of er door een NPO omroep een documentaire daar is gemaakt, dan kun je via de NPO Geo Finder deze documentaire zoeken.

GeoFinder

NPO Puzzle Player (Tom Kuipers)
De NPO Puzzle Player is een educatieve videospeler om filmpjes van de NPO te bekijken. Maar daarvoor moet je eerst de puzzel oplossen. Ga op zoek naar een filmpje en maak de afbeelding weer kloppend door de puzzel stukjes op de juiste plaats te zetten. Heb je het goed, dan gaat de video vanzelf spelen.

PuzzlePlayer

Treurbuis (Tom Kuipers)
De treurbuis is een negatieve benaming voor televisie. Maar hoe treurig is het dan precies? De Treurbuis app doet sentiment analyse van TV programma’s op basis van de ondertitelingdata in de NPO Backstage API. Van journaal uitzendingen voor jeugd en voor volwassenen wordt bepaald of ze positief of negatief zijn.

Treurbuis

DSCD Dynamic Social Content Distribution (Wim Klerkx)
De DSCD widget speelt in de op de actualiteit door automatisch en realtime fragmenten en afleveringen uit het rijke omroeparchief te koppelen aan de Twitter trending topics in Nederland. Via Twitter worden de actuele trending topics opgehaald. Deze topics worden via een algoritme omgezet in bruikbare zoekwoorden. Met deze zoekwoorden wordt vervolgens gezocht in de Backstage API Journalistiek. Zo worden de meest relevante resultaten (Url’s naar fragmenten en afleveringen uit journalistieke programma’s) aan de trends gekoppeld. Deze widget kan aangepast worden voor bijv. de website van een programma of portal, zodat alleen fragmenten en afleveringen van een specifiek programma aan de trends gekoppeld worden.
Screen Shot 2015-10-01 at 12.06.00

Wij feliciteren de winnaars en danken alle deelnemers voor hun inzending!

NPO Backstage Hackathon op 14 november
NPO Backstage is nog niet voorbij! Op zaterdag 14 november vindt in Hilversum de NPO Backstage hackathon plaats. In één dag kunnen teams aan de slag met alle datasets die er in de loop van het jaar zijn toegevoegd aan de API. Meld je hier aan voor de Hackathon!