NIEUWS

NPO Backstage: programmeren met data van de publieke omroep


Welke innovatieve en creatieve toepassingen zijn er mogelijk met de data van de Nederlandse Publieke Omroep? Met het project NPO Backstage daagt de NPO developers uit om met deze vraag aan de slag te gaan. Open State Foundation organiseert een app-competitie die op 17 september 2015 om 23:59 uur afloopt.

Een berichtje krijgen op het moment dat er een documentaire over Iran op televisie is? Erachter komen welke politici het vaakst genoemd worden in programma’s? Uitzoeken wat nu eigenlijk het verschil tussen de actualiteitenprogramma’s Nieuwsuur en EenVandaag? Het kan allemaal met de NPO Backstage API.npo backstage

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) stelt sinds eind mei 2015 programmadata beschikbaar als open data: van metadata van programma’s als College Tour en Het Klokhuis, tot ondertitelingsdata en Gidsdata. Meer dan 180.000 objecten zijn er in de API te vinden.

Ontwikkelaars zijn al enige tijd aan de slag met het maken apps, websites en andere toepassingen. Zo werkt Jonathan aan de NPO Geo Finder die het mogelijk maakt om uitzendingen op te zoeken op basis van locatie. Laurens gebruikt de NPO Backstage data om nieuws van achtergronden te voorzien.

Deadline app-competitie in zicht
De beste, innovatieve en creatieve apps maken kans op geldprijzen. De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury, met o.a. Gijs van Beuzekom Joost Schellevis (NOS) Ontwikkelaars kunnen tot en met donderdag 17 september 2015 hun toepassing insturen. Op vrijdag 25 september 2015 vindt bij de NPO de uitreiking plaatst. Wil je daar bij zijn dan kan dat. Laat het ons hier weten! Op 14 november 2015 organiseert Open State in opdracht van de NPO een hackathon. Houd www.npo.nl/backstage in de gaten voor meer informatie.

NPO Backstage is ook te volgen via Twitter en Facebook.