NIEUWS

Twitter stopt Politwoops US, nog steeds actief in 30 andere landen


Twee weken geleden werd de Amerikaanse versie van Politwoops niet meer aangevuld met nieuwe, verwijderde Tweets. In dertig andere landen is Politwoops nog altijd actief en kunnen de verwijderde Tweets van politici nog steeds bekeken worden.

politwoopsIn 2010 lanceerde de Open State Foundation Politwoops in Nederland. Vanaf dat moment werd het mogelijk om verwijderde Tweets van politici, niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, Groot-Brittannië en nog zo’n 30 andere landen terug te vinden. In 2012 werd de Sunlight Foundation in Washington ondersteund met het opzetten van Politiwoops in de Verenigde Staten. Twitter roept nu de Amerikaanse variant van Politwoops een halt toe.

Twee weken geleden werd de Amerikaanse versie van Politwoops niet meer aangevuld met nieuwe, verwijderde Tweets. Op 3 juni werd de Sunlight Foundation op de hoogte gebracht door Twitter dat toegang tot de Twitter API, waarmee Politwoops tot stand kon komen, niet langer mogelijk was. In dertig andere landen is Politwoops nog altijd actief en kunnen de verwijderde Tweets van politici nog steeds worden.

Politwoops in dertig landen
Politwoops is onder meer actief in Argentinië, Australië, Canada, Chili, Kroatië, Denemarken, Portugal, Egypte, Estland, Frankrijk, Griekenland, India, Ierland, Italië, Zuid-Korea, Macedonië, Noorwegen, België, Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland, Zweden, Spanje, Zwitserland, Tunesië, Turkije en het Vaticaan. Politwoops maakt ook de verwijderde Tweets van leden van het Europees Parlement inzichtelijk.

In de meeste landen zijn op Politwoops de verwijderde Tweets van de gekozen leden van de nationale parlementen te vinden. In Nederland worden ook de Tweets van lokale en regionale politici verzameld.

Tweets als parlementaire geschiedenis
Politwoops wordt veel gebruikt door journalisten over de hele wereld. Wat gekozen politici op een openbaar netwerk zeggen is onderdeel van het publieke domein. Twitter is in de afgelopen jaren een belangrijke spreekbuis voor politici geworden.

Arjan El Fassed, directeur van de Open State Foundation: “Al worden Tweets later weer weggehaald, het blijft onderdeel van onze parlementaire geschiedenis. Deze Tweets zijn verstuurd, waren zichtbaar en zijn vervolgens verwijderd. Wat politici op een publiek kanaal zeggen moet voor iedereen te vinden zijn. Dit gaat niet om de typefouten die zij maken. Het gaat juist om het inzicht dat het geeft in de veranderde boodschap van politici. Dat gaat vaak aan ons voorbij”.

Open State Foundation
De Open State Foundation houdt vinger aan de pols en volgt de (internationale) ontwikkelingen samen met haar partners als de Sunlight Foundation, journalisten en andere gebruikers van Politwoops. Open State Foundation blijft zich inzetten om berichten, verstuurd door gekozen politici op een openbaar kanaal, zichtbaar te maken voor het publiek.