NIEUWS

Hackers en diplomaten aan de slag met de uitdagingen voor een open, veilig en vrij internet


Voor welke uitdagingen staan we op het gebied van digitale vrijheid, transparantie en veiligheid? Op vrijdag 17 april 2015 organiseert Open State Foundation samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken een unconference, GCCS-Unplugged. De uitdaging voor een open en vrij internet wordt op een innovatieve manier aangepakt.

Diplohack
Op deze dag komen hackers, diplomaten, maar ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, startups, maatschappelijke organisaties en academici bij elkaar om samen te werken aan oplossingen en nieuwe netwerken. Op deze unconference nemen deelnemers het heft in eigen handen en bepalen zelf de agenda. GCCS-Unplugged vindt plaats op loopafstand van de Global Conference on Cyberspace (GCCS) te Den Haag, waarvan veel internationale deelnemers ook bij GCCS Unplugged zullen aansluiten.

Tijdens GCCS-Unplugged komen mensen bij elkaar die dagelijks bezig zijn met een open, vrij en veilig internet. Het zijn de creatieve gebruikers die de noodzaak voor een open en vrij internet dagelijks ervaren. Daarom geven ze zelf inhoud aan het programma van GCCS-Unplugged en bepalen ze zelf welke bijeenkomsten georganiseerd worden.

Sessies: van een Privacy Café tot Diplohacks

Een aantal deelnemers hebben voorafgaand aan de unconference al uitdagingen aangekaart. Onderwerpen die besproken zullen worden zijn de digitale bescherming van journalisten en klokkenluiders, hoe het web toegankelijk gemaakt kan worden en behouden voor iedereen. Zo zijn er sessies over encryptie, open data, de rol van internet intermediairs, auteursrecht in het digitale tijdperk,  en in een Privacy Café kunnen deelnemers aan de slag met de beste vormen van `€˜digitale zelfverdediging’. Tijdens Diplohack sessies gaan diplomaten en programmeurs samen op zoek naar nieuwe, creatieve methoden voor diplomatie.

De unconference wordt georganiseerd door Open State Foundation in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het evenement duurt van 09:00 uur tot 19:00 uur en vindt plaats in het Worldhotel Bel Air (Johan de Wittlaan 30, Den Haag) op loopafstand van het World Forum (Churchillplein 10, Den Haag) waar de Global Conference on Cyberspace plaatsvindt.