NEWS

The benefit of hindsight: I remove this tweet


Politici hebben graag grip op hun imago. Politwoops ziet daardoor vaak dat politici hun verleden proberen te censureren. Nu het parlementaire jaar begint, zetten wij de opvallendste politieke uitglijders op een rij.

Met Politwoops.nl worden alle verwijderde Twitter-berichten van zowel landelijke als lokale politici, verzameld en weergegeven. Politici die een verkeerde uitspraak doen op Twitter, kunnen vrij gemakkelijk hun tweet verwijderen. Politwoops verzamelt al deze verwijderde berichten en publiceert deze alsnog. Van kleine typefouten tot grotere blunders. De API van Politwoops is hiermee een degelijk onderdeel van de parlementaire geschiedenis.

Politici worstelen met authenticiteit. Deze innerlijke strijd is soms duidelijk af te lezen uit verwijderde tweets. Politwoops registreert al 3 jaar de foutjes die politici met terugwerkende kracht proberen te herstellen. Een tweet is snel verwijderd, maar dankzij Politwoops wordt deze parlementaire geschiedenis geconserveerd.

Zo valt op dat een aantal politici het reces gebruiken om hun tweets te verwijderen:


Daarnaast zien we dat het stoppen met twitter en verwijderen van tweets de retweets van politici ook verwijderd. Verder zien we veel kleine foutjes, minder geslaagde grappen en ontelbare broekzaktweets van met name minister Lodewijk Asscher.

Tweet-verwijder domino
Toen spindoctor Kay van de Linde (`€ @kvdlinde) stopte met Twitter, vielen ook alle retweets van politici weg. Kamerleden van de VVD, maar ook de PvdA, het CDA en een enkele van de ChristenUnie en D66, werden hierdoor getroffen. De retweets beschreven diverse debatten voorafgaand aan de Tweede Kamer-verkiezingen. Het gebeurt vaker dat het verwijderen van een account een gat slaat in de tweets van een politicus, maar de impact van het vertrek van Kay is groot.

Broekzak tweets
Uiteraard werden het afgelopen jaar wederom veel typefouten gemaakt, deed de broekzak van zich horen en veroorzaakten grote handen op kleine beeldschermen allerhande verwijderde berichten.

schrijffout-asscher3

schrijffout-dijkstra8

schrijffout-asscher9

schrijffout_asscher-boer10

Teruggetrokken grapjes
Politici kunnen meestal wel goed inschatten of hun eigen tweeps hun grappen kunnen waarderen. Maar zodra politici beseffen dat ze wel eens meer mensen kunnen bereiken dan hun eigen gevolg, slaat de twijfel toe. De delete-knop lonkt. Zeg nu zelf, zijn deze grappen het verwijderen waard?Digibeetberichten
Twitteren is een kunst op zich. Alhoewel veel politici zich deze kunst al hebben eigen gemaakt, zijn er toch nog een aantal die meer zullen oefenen.

Gezondheidstips
Hoe komen Kamerleden aan hun goede figuur? Politwoops legt de eetgeheimen van politici bloot en ontrafelt SGP-leider Van der Staaij het geheim achter zijn postuur.Open en oprecht
Zelfcensuur hoeft niet. Het is vaak zelfs beter om open en oprecht te zijn. Laat zien dat je menselijk bent en laat die tweet gewoon staan. De politiek kan wel wat meer openheid gebruiken.Meest verwijdergrage politicus

Met 173 verwijderde berichten is Remco Dijkstra van de VVD de delete-koning van Politwoops. In de afgelopen drie jaar heeft hij al bijna 1300 verwijderde tweets op zijn naam staan. Tijdens het zomerreces las hij zijn tweets terug en verwijderde in een keer 67 berichten die hij het afgelopen parlementaire jaar had verstuurd.
Groenlinks Kamerlid Van Tongeren krijgt een eervolle vermelding. Zij maakte de meeste typefoutjes. Zij verwijderde het afgelopen politieke seizoen 148 berichten.