NIEUWS

Terugblik op ‘Waar is mijn stemlokaal’ voor de Europese Parlementsverkiezingen 2024


Screenshot van WaarIsMijnStemlokaal.nl tijdens de Europese Parlementsverkiezingen 2024

Na 5 jaar was het op donderdag 6 juni weer tijd voor de Europese Parlementsverkiezingen. We zijn weer druk bezig geweest om alle stembureaus van Nederland te verzamelen op WaarIsMijnStemlokaal.nl. De website was weer populair en is in ieder geval 235.000 keer bezocht en zoals altijd zijn alle gegevens vrij beschikbaar als Open Data, volgens een Open Standaard en is de software Open Source.

Meer toegankelijkheidsinformatie

Dit keer vroegen we een stuk meer toegankelijkheidsinformatie uit bij de gemeenten. Waar we tijdens de vorige verkiezingen nog 7 velden hadden, zijn het er nu 13 die ook nog eens beter te filteren zijn. We hebben de velden ‘visuele hulpmiddelen’ en ‘auditieve hulpmiddelen’ weggehaald, want hier konden gemeenten van alles invoeren en dat maakte het nogal onoverzichtelijk. We hebben goed gekeken wat gemeenten tijdens de vorige verkiezingen invulden en hebben in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en verschillende toegankelijkheidsorganisaties de volgende velden toegevoegd:

  • Host
  • Geleidelijnen
  • Stemmal met audio-ondersteuning
  • Kandidatenlijst in braille
  • Kandidatenlijst met grote letters
  • Gebarentolk (NGT)
  • Gebarentalig stembureaulid (NGT)
  • Prikkelarm

Verzamelen van de stembureaus

318 gemeenten (92%) leverden zelf de stembureaus aan, dat is weer wat meer dan de 313 gemeenten (90%) die dat deden tijdens de vorige verkiezingen. Ook heeft Procura een API gemaakt, zodat wij geautomatiseerd de stembureaugegevens kunnen inladen van gemeenten die gebruikmaken van hun stembureausoftware. Daarmee hebben we nu koppelingen met de stembureausoftware van 3 leveranciers en ontvingen we op die manier de gegevens van 110 gemeenten (31%) tegenover 60 gemeenten bij de vorige verkiezingen. Dit scheelt gemeenten werk en komt de datakwaliteit ten goede!

Hergebruik

‘Waar is mijn stemlokaal’ is door data.europa.eu uitgelicht als voorbeeld van ‘governmental impact’ in hun Use Case Observatory. Verder is de dataset weer honderdduizenden keren hergebruikt door andere partijen die hun eigen kaarten, tools of analyses ermee maakten, bijvoorbeeld Honderden stembureaus dicht voor Europese verkiezingen, onderzoek naar richtlijnen in het AD.