NIEUWS

De impact van WaarIsMijnStemlokaal.nl tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2023


Op 22 november ging Nederland naar de stembus om nieuwe Tweede Kamerleden te kiezen. Zoals je van ons gewend bent hebben we ook deze verkiezingen WaarIsMijnStemlokaal.nl weer klaargestoomd om kiezers op weg naar de stembus te helpen. Met behulp van een interactieve kaart en toegankelijkheidsinformatie konden kiezers het best passende stembureau bij hen in de buurt vinden. En met succes! De website is tijdens de Tweede Kamerverkiezingen bijna 770.000 keer gebruikt. 

Voor de zevende keer op rij werkten we aan WaarIsMijnStemlokaal.nl, maar ook deze editie was er één van bijzonderheden en mijlpalen. Zo kregen we jammer genoeg te maken met een storing op verkiezingsdag bij een van onze leveranciers, maar was de website in de loop van de ochtend weer bereikbaar. 

Samenwerking met gemeenten

Gelukkig was deze editie van WaarIsMijnStemlokaal.nl er vooral een van mijlpalen. Meer gemeenten dan ooit leverden deze keer zelf hun data aan: 313 gemeenten (90%). Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen eerder dit jaar waren dat 297 gemeenten (86%). Met de hulp van vrijwilligers en medewerkers van Open State werden de stembureaus van de overige gemeenten handmatig ingevoerd. Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen was het voor gemeenten voor het eerst mogelijk om hun data aan te leveren via een API-koppeling als zij gebruik maakten van de  software Stembureaumanager van Partners 4 IT. Zo worden  automatisch op ‘Common Ground‘-wijze de data geïmporteerd in WaarIsMijnStemlokaal.nl en hoeven gemeenten geen gegevens meer handmatig in te voeren. Toen maakten 9 gemeenten gebruik van deze koppeling. Tijdens deze verkiezingen hebben we ook een koppeling gemaakt met de software van TSA Verkiezingen. Via beide koppelingen leverden maar liefst 60 gemeenten hun data aan. Het doel is om zoveel mogelijk gemeenten hun data via zo’n koppeling aan te laten leveren wordt zo steeds meer werkelijkheid. 

Hergebruik van stembureaudata

De verzamelde stembureaudata vormen een rijke dataset. Open State maakt deze data altijd openbaar, zodat deze hergebruikt kunnen worden door media, wetenschappers en de politiek. Omdat alle stembureaugegevens al compleet waren op 10 november, werden de data al voor de verkiezingsdag hergebruikt door verschillende platforms. De vormen van hergebruik vóór de verkiezingen gingen vooral over de toegankelijkheid van de stembureaus. Zo meldden de NOS en RTL dat meer dan 400 stembureaus niet toegankelijk waren voor mensen met een beperking, en de Volkskrant evalueerde de aantallen en locaties van stembureaus in Nederland. 

Ook belangenverenigingen voor mensen met een beperking, zoals Ieder(in) en de Oogvereniging, noemden WaarIsMijnStemlokaal.nl als een van de tools om mensen met een beperking te ondersteunen in het uitbrengen van hun stem.