NIEUWS

Nederland traag met de implementatie van de Open Data Richtlijn


De Europese Unie heeft Nederland en een aantal andere landen op de vingers getikt omdat de Open Data Richtlijn (nog) niet geïmplementeerd is. Deze richtlijn is de opvolger van de Wet hergebruik overheidsinformatie (Who) en bepaalt welke informatie hergebruikt kan en mag worden en hoe overheden deze gegevens moeten publiceren.

De implementatie deadline was 17 juli 2021, bijna een jaar geleden. Begin dit jaar vond de publieke consultatie voor deze richtlijn pas plaats waarin wij onze zorgen hebben geuit over onder andere de beperkte ambitie en omvang van deze vernieuwde wet, de tarifering en de ruimte die het biedt om een databankenrecht toe te passen op publieke gegevens, zoals de KvK nu doet bij het Handelsregister. Het kabinet stelt dat de vertraging te wijten is aan de “prioritering van COVID-19-wetgeving en gebrek aan capaciteit”.

In het verlengde hiervan zijn wij, samen met 127 Europese organisaties, kritisch op de Europese Commissie betreft de vertraging van de Uitvoeringshandeling binnen de Open Data Richtlijn. Deze bepaalt welke ‘High Value Datasets’ per definitie over heel Europa openbaar gemaakt moeten worden.